Letovo Schoolcampus, Moskou

Een excellente school


op een prachtige plek in Moskou

Letovo Schoolcampus, Moskou


Letovo School
is een bijzondere school bestemd voor getalenteerde kinderen. De school ligt ten zuidwesten van Moskou in het nieuw te ontwikkelen stadsdeel Novaya Moskva. De oprichting van de school is een idee van weldoener en ondernemer Vadim Moshkovich. “Het was mijn droom om getalenteerde kinderen uit het hele land toegang te bieden tot hoogwaardig onderwijs, ongeacht de financiële draagkracht van hun ouders. Hierdoor wordt het voor ze mogelijk om door te studeren aan de 10 beste universiteiten in het land of aan een van de 50 beste universiteiten ter wereld”.


Ambitieus curriculum 
Om tegemoet te komen aan deze wens is door onderwijsexperts intensief onderzoek gedaan naar ambitieuze onderwijsprogramma’s over de hele wereld om het speciale curriculum vast te stellen.
Dit werd het uitgangspunt voor het ontwerp van de schoolcampus Letovo. Het onderwijsaanbod is groot en divers en omvat science, arts, sports en theater. De high school biedt uiteindelijk plaats aan 1.000 kinderen, waarvan meer dan de helft gaat er ook wonen.

De totstandkoming van het ontwerp van deze hedendaagse school is het resultaat van een team bestaande uit atelier PRO, Buro Sant en Co landschapsarchitectuur en onze Russische partner Atrium architectural studio, die verantwoordelijk was voor de uitwerking.


Opgave
De opgave bestond uit het ontwerp van een 20 ha schoolcampus met onderwijsvoorzieningen, studentenhuisvesting, appartementen voor docenten en uitgebreide sportvoorzieningen. Naast sport biedt het buitenterrein ook veel ruimte voor ontspanning en ontmoeting. In verband met het strenge klimaat hier zijn de gebouwen via tunnels verbonden met de school.


Ontwerp
Via de vormentaal geeft het onderwijsgebouw de leerlingen het gevoel welkom te zijn. Bij betreding van het gebouw aan de noordzijde heet het gebouw je welkom door zijn gebogen vleugels. Eenmaal binnen loop je recht op een meteoriet af, die uiteenspat in in verschillende richtingen. Deze plek is de central hub, het hart van het gebouw, die  de verschillende onderwijsvleugels van sport, kunst en school verbindt. In de hub bevinden zich het auditorium en de kantine. Door onverwachte vormentaal van glooiende curves zijn buiten verrassende plekken ontstaan.


Beleving
De central hub is qua beleving een feest om doorheen te lopen. Vanaf straatniveau kom je via een licht stijgend vlak op het centrale plein. Hier heb je vanaf het balkon magnifiek uitzicht over het campusterrein, dat naar de rivier toe afloopt. Vanaf de entree van de school loopt een brede tribunetrap naar de aula beneden. Dit is de dagelijkse ontmoetingsruimte. Door de aula te koppelen aan het aangrenzende auditorium ontstaat plek voor 1.000 mensen, overeenkomstig de wens van de opdrachtgever. De central hub verbindt de drie ongelijkzijdige vleugels. Daar vindt het onderwijsprogramma plaats en bevinden die beschikken over speciaal ontworpen leerpleinen.


Door het hele gebouw bevinden zich bijzondere plaatsen die comfortabel zijn om elkaar te ontmoeten maar ook om geconcenbtreerd te werken. Zo bevindt zich onder de central hub een ruimte als een soort grot, waar je je rustig kunt terugtrekken.


Leeromgeving die persoonlijke ontwikkeling stimuleert

De Russische opdrachtgever heeft de ambitie waargemaakt om een private, non-profit school te realiseren, die de meest vooraanstaande school wordt in het land. Een school die de beste onderwijspraktijk biedt en zich ontwikkelt tot erkenning voor het International Baccalaureate® (IB) programma. Persoonlijke ontwikkeling van de studenten staat voorop, waarbij de school een holistische benadering hanteert. Een ware leeromgeving, waarin ruimte is voor werkelijk allerlei onderwerpen en interessegebieden van een leerling in ontwikkeling. De campusfaciliteiten en functies ondersteunen dit.

Ook het interieur is door atelier PRO ontworpen.
De bouw is gestart medio 2016 en inhuizing heeft in 2018 plaatsgevonden.

Publicaties

Schooldomein juli 2020 #6 p62-64
Brickarchitecture
Rethinking the future
Archdaily
Archilovers
AECCafe
Archidat Architectuur project uitgelicht
Architectuur NL schoolcampus Letovo Moskou
Opening Letovo School Moskow Architectenweb
The Moscow Times: A Billionaire Is Trying to Ignite a Revolution in Russian Education
TASS news agency: School for a unique project of Dutch architects will be built in New Moscow
The Moscow Times A Billionaire is Trying to Ignite a Revolution in Russian Education
ArchitectuurNL atelier PRO wint aanbesteding schgoolcampus Moskou
Russian architectural magazine
Forbes Magazine
Schooldomein # 4 Atelier PRO wint architectuurprijs voor beste school in Moskou 
Architectenweb 2015 Russische schoolopdracht Nederlandse bureaus


Lees ook de blogs:

 

 • Entrance
 • Central hub
 • Auditorium
 • Central hub
 • Auditorium
 • Light and shape
 • Library
 • The cave
 • Study area
 • Light & space
 • Sport entrance
 • Sport
 • Swimming pool
 • Entrance area
 • Exterior
 • Sports track
 • Schoolcampus schoolgebouw, personeelswoningen en studentenhuisvesting
 • Kseniya Kozhina Strelka-kb
  Dorte presenteert