Serviceplein De Meerpaal, Dronten

Verbouwing en inrichting


van het serviceplein in De Meerpaal

Serviceplein De Meerpaal, Dronten

In januari 2015 werd het serviceplein in de Meerpaal in Dronten geopend. Nico Dijkshoorn was, als geboren Drontenaar (en voormalig bibliotheekmedewerker) uitgenodigd om op zijn welbekende manier de festiviteiten te voorzien van commentaar. Hij vatte de kwaliteit van het serviceplein raak samen: 'Iedereen snapt het.' 

Van Klingeren

De oorspronkelijke Meerpaal is in de jaren 60 ontworpen door architect Van Klingeren. In de tijd van de maakbare samenleving en ontklontering. De ideeën van de maakbare samenleving en ontklontering vertaalt in één grote overdekte ruimte waar tegelijkertijd een kerkdienst en een volleybaltoernooi kon worden gehouden werd vol lof onthaald. In de loop der jaren bleken de lasten echter groter dan de lusten en wilden alle organisaties een eigen plek. Multifunctioneel werd bijna een vies woord. Na een grootschalige (ver)nieuwbouwoperatie, ontworpen door atelier PRO, is De Meerpaal in 2005 opnieuw in gebruik genomen door theater De Meerpaal, een bioscoop, een Flevo Meer Bibliotheek, de muziekschool en enkele maatschappelijke organisaties. Het staalskelet, het dak en het zogenaamde ‘ ei’ zijn hergebruikt maar binnen heeft iedere organisatie haar eigen ruimtes en een eigen loket gekregen. Acht jaar later was het wederom tijd voor een verbouwing en werd atelier PRO opnieuw ingeschakeld.


Trefcentrum
In 2005 wilden alle organisaties in De Meerpaal een eigen balie maar tijden zijn wederom veranderd: bezoekers van de bioscoop en het theater kopen bijvoorbeeld nauwelijks nog kaartjes aan de kassa. Tegelijkertijd willen de Meerpaal en de bibliotheek (nog) meer een trefcentrum zijn voor de inwoners van Dronten. De oplossing is gevonden in het samenvoegen van alle klantcontactfuncties van de organisaties en het toevoegen van een lichte horecafunctie. Hierdoor is het toch mogelijk op ieder tijdstip van de dag bezoekers te woord te staan en van dienst te zijn en wordt het aantrekkelijker nog even te blijven plakken of met een tijdschrift te wachten tot de muziekles van een kind is afgelopen.


Serviceplein
De hele rij (beperkt bemande) loketten die in de entreeruimte van de bibliotheek lagen, is vervangen door een zogenaamd serviceplein. Een open, multifunctionele ruimte met een vrij in de ruimte staande balie waar mensen terecht kunnen voor theaterkaartjes, bioscoopkaartjes, vvv bonnen, bibliotheeklidmaatschap, algemene informatie én koffie. Een deel van het serviceplein is ingericht als leescafé en ontmoetingsruimte met een podium, hoge en lage leestafels, tijdschriften en kranten en een huiskamerhoek.

Het serviceplein vormt nog steeds de entree voor de bibliotheek maar in de nieuwe situatie is de overgang veel vloeiender. Verspreid in de ruimte bij de entree staan verrijdbare displaymeubels waar met name de bibliotheek gebruik van maakt om zichzelf, aan de hand van thema’s, te presenteren en de bezoeker te verleiden binnen te komen. Dit sluit aan bij het retailconcept dat in de bibliotheek is toegepast. In de entreezone staan ook de op maat gemaakte meubels waar mensen hun boeken kunnen retourneren of inscannen om te lenen.

We hebben voor het serviceplein gezocht naar een sfeer die enigszins stoer maar ook uitnodigend en “gezellig” is. Passend bij Dronten. Aansluitend op de grote hal van de Meerpaal is de vloer grijs en het plafond donker gemaakt. De sfeer wordt bepaald door de inrichting met vast meubilair zoals de kastenwanden, het podium en de bibliotheekmeubels die veelal van mat gelakt grenenhout zijn gemaakt. De bar/balie moest er uitnodigend en laagdrempelig uitzien en herkenbaar in de hele ruimte. Daarom is deze helemaal wit. Boven de balie hangt een wit dak in de vorm van een huis. Een symbolische en herkenbare markering van de balie die de medewerkers een gevoel van geborgenheid geeft en de bezoeker verrast doordat de panorama foto aan de binnenzijde langzaam zichtbaar wordt.

Het nieuwe serviceplein in De Meerpaal in Dronten, kortom, is een laagdrempelige, levendige plek met een podium en goede koffie.

Of, zoals Nico Dijkshoorn de speech van de burgemeester samenvatte:

“ helemaal toppie joppie….
hoera….
eindelijk….
trots….
echt toppie joppie woppie….
geen pleinvrees….
leve de koningin….
een plein waar je ontmoet en niet waar je je van iemand ontdoet.”

 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • Serviceplein Dronten
 • oude situatie