Woningen Kop van het Dok, Vlissingen

Wonen


aan het dok

Woningen Kop van het Dok, Vlissingen

Het voormalige scheepswerf van de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen is getransformeerd naar een nieuw stadsdeel; het Scheldekwartier. Na de verbouwing van de zware plaatwerkerij tot woonzorgcentrum Scheldehof voor WVO Zorg, ontwierp atelier PRO ook het naastgelegen Kop van het Dok.

Het project bestaat uit ca 180 woningen op een plint van drie lagen met woningen. De plint vormt een continue begeleiding van de openbare ruimte op maaiveld niveau en refereert aan de gangbare bouwhoogte. Daarboven torenen drie woontorens. De buitenste reizen op uit de plint terwijl de middelste, met 17 verdiepingen tevens hoogste toren iets terug staat. Plint en torens vormen een geheel maar zijn niet helemaal hetzelfde. De torens variëren in hoogte en woningtypologie.

In de bestaande situatie werd het beeld op de kop van het dok bepaald door achterkanten van winkels en een vijflaagse parkeergarage met mintgroene hekwerken. In de nieuwe situatie is het dok iets verkort waardoor ruimte ontstaat voor nieuwbouw die de garage aan het oog onttrekt en het dok een beëindiging geeft die past bij de maat, schaal en geschiedenis van deze plek.


Tegenwoordig wordt de skyline van Vlissingen gedomineerd door de hoogbouw aan de boulevard maar tot vijftig jaar geleden had Vlissingen een imponerende, industriële skyline. Boven de huisjes met pannendaken van de binnenstad torenden de kranen van scheepswerf de Schelde die rondom de Dokhaven stonden. Robuust, stoer, no nonsens. Een grotere contrast is bijna niet denkbaar. Bij het ontmantelen van de werf in de jaren 70 van de 20e eeuw werden deze beeldbepalende kranen afgebroken en kwam het terrein op een paar bewaarde hallen en één kraan na, braak te liggen. *1

*1  meer informatie op: www.zeeuwseankers.nl

Publicaties

Architectenweb

 


 

  • Kop van Dok met links Scheldehof
  • Loopbrug tussen de Scheldehof en de woningen van de Kop van het Dok
  • Entreegebied
  • Exterieur
  • Overzicht van het gebied
  • Work in progress