Schreuder College, Rotterdam

Een licht en robuust gebouw


in het groen

Schreuder College, Rotterdam

In de Rotterdamse wijk Kralingen, op de plek waar nu nog het verouderde gebouw van het Schreuder College staat, wordt straks het nieuwe Schreuder College gerealiseerd. Het Schreuder College is een school voor voortgezet speciaal onderwijs; leerlingen van 12 tot 18 jaar met leer- en gedragsvragen krijgen op VMBO-TL en HAVO-niveau onderwijs.
De nieuwbouw sluit beter aan op de wensen van het speciaal onderwijs en heeft meer lokalen en een zelfstandig te gebruiken gymzaal.

De omgeving van de school kenmerkt zich door vrijstaande gebouwen die in het groen staan. Het nieuwe ontwerp sluit hierop aan door een vrijstaand geknikt volume aan te nemen. In de kenmerkende knik van het gebouw zijn de hoofdentree en avondentree van de gymzaal gecombineerd. Hierdoor is de ingang vanaf de straat en het groen goed te zien en te bereiken. De sporthal is gesitueerd aan de straat en is te herkennen door het uitkragende gebaar.

Binnen het schoolgebouw zijn de leslokalen rondom een centrale open ruimte georganiseerd. Hier bevinden zich de aula en een brasserie. Deze centrale ruimte biedt licht, lucht en ruimte voor de leerlingen en leraren om elkaar te ontmoeten. Het vormt het hart van de school waar iedereen zich thuis kan voelen. Rondom de aula bevindt zich op iedere verdieping een extra brede rondgang, die ruimte biedt aan de leerlingen om ook buiten de leslokalen te werken. Het gebouw heeft een veilige en rustige sfeer, het is kleinschalig, is overzichtelijk en voelt op maat.

Het uiterlijk van de nieuwbouw is licht en robuust. De gevels zijn van zandkleurig metselwerk met verschillende verbijzonderingen en hebben vierkante gevelopeningen van aluminium en glas. De uitkragende kopgevel van de gymzaal wordt een eyecatcher met een bijzonder metselwerkpatroon.

Het schoolplein wordt ingericht met een activiteitenzone met ruimte voor voetbal, basketbal en tafeltennis. Er is ook een rustig deel met zitplekken rond een amandelboom.

 

  • Exterieur
  • Entreegebied
  • Exterieur
  • Hal