Sport- en Tentamen Centrum (SeTC) Universiteit Leiden

Sport- en tentamencentrum


als beeldbepalende hoeksteen van het bioscience park

Sport- en Tentamen Centrum (SeTC) Universiteit Leiden

Het huidige Universitair Sport- en Tentamen Centrum (SeTC) van de universiteit Leiden aan de Einsteinweg is verouderd en te klein. Daarom is besloten direct ten westen van het huidige gebouw, op de hoek met de Ehrenfestweg, een nieuw Sport- en Tentamen Centrum te bouwen.

Het nieuwe gebouw vormt een beeldbepalende hoeksteen van het nieuwe entreegebied van het Leiden Bio Science Park (LBSP). Een ’levendig en prettig verblijfsgebied’ met het Campusplein, een studentenbuurtje met enkele honderden woningen, winkels en andere voorzieningen nabij de ’schotel’ van de Gorlaeus Laboratoria.

Het LBSP is opgezet als een campus. Het landschap voert de boventoon. Gebouwen zijn als vrijstaande, alzijdige volumes in dit landschap ingepast.


Het SeTC is een multifunctioneel gebouw met horeca, kantoren, vergaderruimtes en een variatie aan sportruimtes waaronder: fitness, spinning, yoga, danszaal, 2 spiegelzalen, een klimwand en grote (3 velden) en kleinere (2 velden) wedstrijdruimte voor allerhande teamsporten. Alle sportruimtes die niet vast zijn ingericht (zoals bijvoorbeeld fitness) worden overdag bijna fulltime ingezet als tentamenruimtes.

Bij het ontwerp van het gebouw is een ideale vorm gezocht die enerzijds recht doet aan de eisen van de locatie (alzijdigheid, maximale uitstraling, levendigheid, herkenbaarheid) en anderzijds voldoende rekening houdt met de eisen die vanuit NOC-NSF aan de lichtoverlastbeperking tijdens het sporten wordt gesteld, de zware eisen op het gebied van binnenklimaat en het zeer beperkte budget (beperken glasoppervlak en slimme stapeling van functies).

Het gebouw moet enerzijds uitnodigend zijn en herkenbaar, anderzijds moeten studenten in alle rust hun tentamens kunnen maken. Het SeTC heeft geen voor of achterkant. De alzijdigheid wordt benadrukt door een horizontale geleding. Het gebouw bestaat bovengronds uit een stapeling van drie karakteristieken: Sokkel, Plint en Opbouw.

 

De Sokkel, de onderste laag, tilt het gebouw circa 750 mm van de grond. De sokkel is een soort bordes met zitranden en terras. Het geeft allure en vormt een overgangszone van buiten naar binnen.

De Plint op de sokkel is maximaal transparant en uitnodigend. Deze is ’s avonds verlicht en is als een lampion op de LBSP. De hele plint heeft dezelfde donkere kleur.

De Opbouw bovenop de plint distantieert zich van kleur, vorm en karakter. De plint is donker van kleur, de opbouw licht. De plint is transparant, de opbouw juist vrijwel gesloten. Onder- en bovenkant van de plint is rondom gelijk terwijl de opbouw een meervormig volume is met set back aan de Ehrenfestweg, een overstek ter plaatse van horeca / entree en een toren aan de oostzijde met daarin klimwand en installaties.

 

 

  • Exterieur
  • Exterieur
  • Functieschema