Theater de NWE Vorst, Tilburg

Artistieke woonkamer


nieuw negentiende eeuws Tilburg

Theater de NWE Vorst, Tilburg

In een negentiende-eeuws eclectisch pand, een rijksmonument in het centrum van Tilburg, is het theater de Vorst gevestigd. Aanvankelijk was het een vervallen gebouw, waarbij aan sloop werd gedacht, maar het theater wilde er beslist blijven. Want de locatie is uniek; de straten in het oude deel van Tilburg zijn smal en de stedelijke structuur fijnmazig. De bebouwing in de omgeving is overwegend negentiende-eeuws, verweven met veel nieuwbouw.

Het theater is door atelier PRO gerestaureerd, opnieuw ingericht in de voorname sfeer van de negentiende eeuw en uitgebreid met onopvallend aan het gebouw geschakelde nieuwbouw. Nu is het een groot stedelijk gebouw met een aantrekkelijke en representatieve uitstraling. Een cultuurcentrum. Theater De NWE Vorst gebruikt het gebouw intensief. Een gebouw waar van alles te zien is op het podium, waar men kan dineren, workshops kan volgen en kan borrelen.


In hoofdopzet is de oude structuur gehandhaafd en door de verbouwing teruggebracht. De gevels zijn gerestaureerd. De zachte crèmekleuren van het pleisterwerk, de natuurstenen plint en de rijke detaillering hersteld. Binnen is vooral het publiekstoegankelijke deel sfeervol en verfijnd vormgegeven. De foyer, het restaurant, de bar, de gangen en trappen zijn ruimten waar mensen elkaar treffen. Elke ruimte heeft zijn eigen karakter en sfeer. De kantoren, opslagplaatsen en technische ruimten zijn handig weggewerkt, zodat de publiektoegankelijke zone centraal komt te staan.

De nieuwe en de verbouwde delen zijn niet zomaar blind gekopieerd uit de negentiende eeuw. Het verleden is door de ogen van nu opnieuw vormgegeven met eigentijdse materialen en vormen. Er is niet geprobeerd de verschillen tussen het heden en verleden aan te scherpen. In tegendeel. Bij de vormgeving is naar samenhang en evenwicht gezocht. Hoewel het hele gebouw de sfeer ademt van de negentiende eeuw, geeft het ruimte aan kunstvormen en activiteiten van vandaag.

 • joep lennarts
  zijkant
 • Joep Lennarts
  receptie
 • Joep Lennarts
  café-restaurant
 • Joep Lennarts
  serre
 • Joep Lennarts
  hal
 • Joep Lennarts
  Wit bar
 • René Jagers
  binnentuin
 • Joep Lennarts
  interieur detail