Met trots keek atelier PRO in 2008 toe hoe Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Constantijn en Prinses Laurentien het door PRO ontworpen Nationale Toneel in Den Haag openden. Door de nieuwbouw aan de Schouwburgstraat kan het gezelschap nu in eigen huis niet alleen repeteren maar ook toneelvoorstellingen opvoeren, een aanwinst voor het toneel in de stad en regio.
De uitdaging was om de complexe plek achter de Koninklijke Schouwburg optimaal te benutten. De Schouwburgstraat heeft een ander karakter dan de evenwijdig daaraan lopende voorname Lange Houtstraat of het Korte Voorhout met de Koninklijke Schouwburg. Twee sjieke Haagse straten met monumentale gebouwen en prachtige bomen. De Schouwburgstraat is veel stiller en gesloten, een ratjetoe van gebouwen, inhammen, achterkanten van gebouwen en het massieve ministerie van Financiën. De nieuwbouw moest zorgen voor een nieuwe balans en een opwaardering van de straat. De voorheen gesloten straat is nu voorzien van een open glasgevel die de foyerruimte van het gebouw toont.
Het gebouw heeft twee overbouwingen: de repetitieruimte aan de Schouwburgstraatzijde en het kantoor dat richting de Koninklijke Schouwburg over de laad- en losruimte steekt. De hoofdentree naast het theatercafé bevindt zich onder het glazen trappenhuis en schept door zijn openheid een geheel eigen sfeer; het stralende licht van het theater kleurt de straat.
De structuur van het gebouw is compact. De zaal, repetitieruimte en kantoren zijn als herkenbare volumes in het gebouw geplaatst. De tussenruimten zijn gevuld met de functies van de foyer en circulatie. Communicatie en verbindingen staan hier centraal, waardoor dit gedeelte letterlijk het hart van het gebouw vormt.
Behalve het theatercafé en de foyer die de straat opfleuren in de avonduren, is er voor de trap een glazen toren gemaakt, als een lichtbaken dat het Nationaal Toneel zichtbaar maakt vanaf het voorname Korte Voorhout.