Het oude Waterlandplein in Amsterdam Noord is in een nieuw jasje gestoken. De Architekten CIE is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan, bestaande uit drie blokken van twee lagen voorzieningen die fungeren als plint voor nog eens negen hoge woonblokken van verschillende hoogte. Atelier PRO is gevraagd, naast het ontwerp van de plint en één van de woontorens ook een ontwerp voor de daken van de lage bebouwing te maken. De daken hebben door hun afwijkende ligging en functie, een verschillende invulling gekregen.
Het concept waarnaar het dak van blok 1 is ingericht, is geïnspireerd op het beeld van een slingerende rivier in een polderlandschap. Een strak patroon van 7,5 m brede banen met twee soorten beplanting, ook wel slagen genoemd, wordt doorbroken door een organisch gevormd bloemenperk. Tijdens het proces is de rivier veranderd in een ‘harig beest’ met een aura van voorjaarsbloeiers.
Voor blok 2 hebben zowel de Renaissancetuin als de Japanse tuin model gestaan. Deze tuin is, op het gemeenschappelijke terras van een van de torens na, alleen om naar te kijken. De tuin heeft verschillende verschijningsvormen. Vanaf lagere verdiepingen is de tuin vooral een groene oase. Vanaf de hogere verdiepingen worden ook de uitgesneden ‘sloten’ van grind zichtbaar. De bomen, in een ogenschijnlijk willekeurig patroon geplant, krijgen een verhoogde, begroeide voet met een diameter van ca 6m. Ter plaatse van de bomen waaieren de (winter)groene banden in een grotere cirkel uit. Het zijn als het ware uitlopende cirkels in water. In de zones met grind liggen de roosters ten behoeve van de ventilatie van de onderliggende stallinggarage weggewerkt. S’ avonds schijnt hier het blauwige licht uit de garage doorheen alsof er een zwembad onder ligt.
De tweede verdieping van blok 3 is het entreegebied van elf maisonnettes. Uit de hal van toren C komend, ervaren kersverse bezoekers even een ‘wauw’ moment; dezelfde verrassende ervaring van rust als wanneer je door de poort van een hofje stapt. Een plek waar de jongere bewoners van de maisonnettes rustig kunnen spelen. De terrassen van de woningen liggen aan de gemeenschappelijke ruimte. De borders en de bomen geven het dak een groene sfeer en functioneren als buffer.
Er is een zonnestudie gedaan om het ontwerp realistisch te materialiseren en te beplanten.