Theater Zoetermeer

theater en muziek


in stadshart Zoetermeer

Theater Zoetermeer

Het Stadstheater in Zoetermeer ligt precies op de rand van het kunstmatig verhoogde maaiveld van het stadshart. Het hoogteverschil tussen de openbare ruimte aan de voor- en achterzijde van het gebouw is benut om het theater op twee niveaus toegankelijk te maken. Door publieksruimten als entree, foyer en theatercafé aan de looproute naar NS-station Stadhuis te situeren ‘opent’ het gebouw zich als het ware naar de stad.
Om te voorkomen dat aan de Duitslandlaan een gesloten bouwmassa zou ontstaan zijn op initiatief van atelier Pro aan deze zijde vier bouwlagen met huurkantoren tegen het theater aangebouwd. De arcade onder deze kantoren fungeert als ‘droogloop’ naar het aan de achterzijde van het theater gelegen parkeersouterrain.

De van veraf zichtbare toneeltoren is door de Amerikaanse kunstenaar Jeffrey Shaw aan de zijkant voorzien van een elektronisch scherm annex mededelingenbord. Tegen de gesloten achterzijde van deze toneeltoren is na de oplevering van het theater een parkeergarage gebouwd. Door de laad- en losvoorzieningen voor vrachtwagens geheel inpandig te situeren wordt omwonenden geluidsoverlast bespaard.

Naast een grote zaal met 728 zitplaatsen beschikt het Stadstheater ook over een gelijktijdig bruikbare kleine zaal met ruim 200 plaatsen die zowel geschikt is voor theater- als muziekuitvoeringen. Het Stadstheater is een van de best bezette theaters in Nederland en wordt door regisseurs (Vos) en artiesten (Van ’t Hek) geroemd om zijn technische mogelijkheden en sfeer. Zo is er samen met adviesbureau Peutz een ‘flexibele doos’ ontwikkeld waardoor het achtertoneel in no time kan worden omgebouwd tot onderdeel van de muziekzaal.


Theater Zoetermeer in de media

- 'Theaterkantoor gelijktijdig met Stadstheater ontwikkeld', Stedenbouw, 44 (1992)  
491, p9-10
- 'Stadstheater Zoetermeer: atelier PRO', Zichtlijnen, nr. 41 (1995) suppl., p29-31
- Boogaerdt, M., 'Stadstheater: cultureel hart van Zoetermeer. Een droom wordt  
wekelijkheid', Stedenbouw, 44 (1992) 491, p5-8
- Koekebakker, O., 'Ruimte maken: theaterarchitectuur nu', Items, nr 5/6 (1993)
- Kramer, J., 'Theater Zoetermeer', Zichtlijn, nr 11 (1990), p21-26
- Pronker, M., 'Stadstheater maakt hart Zoetermeer completer', Cobouw, 13-02-1992
- Streekblad Zoetermeer, 28-02-2013

 • Luuk Kramer
  theater bij nacht
 • Peter de Ruig
  foyer
 • Peter de Ruig
  foyer
 • Peter de Ruig
  theaterzaal met rode stoelen
 • Eigen Huis & Interieur
  theaterzaal met rode stoelen
 • Peter de Ruig
  theaterzaal met rode stoelen
 • Peter de Ruig
  coulissen