Studentenhuisvesting Laakhaven, Den Haag

studentenhuisvesting


naast de Haagse Hogeschool

Studentenhuisvesting Laakhaven, Den Haag

In het stedenbouwkundige plan Laakhaven Hollands Spoor van atelier PRO was in het verlengde van de zogenaamde ‘Strip’ een uitbreiding voorzien aangevuld met een toren. Deze was bestemd voor de Haagse Hogeschool voor kantoordoeleinden. Atelier Pro onderzocht de mogelijkheid voor een studentenhuisvesting in plaats van kantoren, ging praten met de directie van de HHS en ontwierp een markante rode toren.


De toren en de verlengde strip bieden ruimte voor 309 studentenkamers, gemeenschappelijke ruimtes, een wasserette en een kantoor voor de woningbouwvereniging (240 m²).De kamers in strip (106) en toren (203) verschillen qua oppervlak (vanaf 24 tot 45m²) en vrije hoogte. Een deel is bestemd voor shortstay eenheden voor buitenlandse studenten.

Voor gemeenschappelijk gebruik zijn er gemeenschappelijke ‘woonkamers’, een dakterras op de bovenste verdieping van de toren en een wasserette. De dubbelhoge entreehal met alle postbussen vormt een riante entree voor de bewoners.In de laagbouw dringt het daglicht door tot in de onderste laag doordat de bovenste gang is afgedekt met een glaskap en de vloeren van de binnengang van ‘de strip’ deels uit glazen bouwstenen bestaan. De gekozen kleuren van het interieur (naast rood en geel ook aluminiumverf) maken de huisvesting behoorlijk studentikoos.

De kleur van de toren (rood gevoegd metselwerk) geeft een stevig kleuraccent aan het ensemble van de Haagse Hogeschool. De verlengde strip is qua beeld in overeenstemming met de Haagse Hogeschool, ondanks het feit dat de onderste lagen een tussenverdieping hebben.

Het kantoor van de woningbouwvereniging DuWo beslaat een deel van de begane grond. Een ingehangen tussenvloertje dat vrij van de gevel blijft levert ruimte voor werk-en vergaderkamers.

 • Luuk Kramer
  detail
 • Luuk Kramer
  overzicht
 • Luuk Kramer
  voorgevel
 • Luuk Kramer
  hal
 • Arie Wapenaar
  kamer
 • Arie Wapenaar
  kamer
 • Arie Wapenaar
  uitzicht