Als architecten zijn we ons bewust van de impact die onze ontwerpen hebben op de wereld en wij willen dat die impact zo positief mogelijk is. Wij kijken daarbij naar gehele levensduur van een gebouw én naar wat er daarna gebeurt. Wij streven naar tijdloosheid: duurzame gebouwen die geliefd zijn, functioneel blijven en meerwaarde bieden. Onze vijf manieren om dat te bereiken:
Gezond en prettig
We ontwerpen leefomgevingen waarin de gebruikers zich gezond en prettig voelen, omgevingen waar ze van houden en goed voor zullen zorgen. Dat doen we ontwerpen opmaat, waarin plek is voor de identiteit en behoefte van de gebruikers. Daarbij kijken verder dan wat zichtbaar is: een bankje wordt een ontmoetingsplek, een gang een vriendelijke ontmoeting.
Milieuvriendelijk
We minimaliseren de CO2 impact van onze gebouwen, door in elke situatie naar de beste manier te zoeken om milieu en architectuur te verenigen. Dat kan door hergebruik, maar ook door de toepassing van biobased materialen, prefab elementen en uitstootarme technieken; zo ontstaat er een verbinding tussen verleden, heden en de toekomst.
Energiezuinig
We minimaliseren de energievraag en zetten zoveel mogelijk in op het gebruik van hernieuwbare energie. Dit doen we door gebouwen zo compact mogelijk te maken, ze uitstekend te isoleren en rekening met het verloop van de zon en de seizoenen. Deze - passieve - maatregelen zijn niet afhankelijk van energiebronnen, zijn effectief en onderhoudsarm en kunnen de hele levensduur van een gebouw meegaan.
Toekomstbestendig
Hoe een gebouw gebruikt wordt, is continu in ontwikkeling. Het is dus van belang dat het zich in de toekomst kan aanpassen aan de nieuwe behoeften. Wij ontwerpen gebouwen die gemakkelijk op verschillende manieren ingedeeld kunnen worden, flexibel zijn en dus lang goed inzetbaar. Daarnaast houden wij altijd rekening met mogelijke uitbreidingen – maar ook met krimpscenario’s.
Verankerd
Een gebouw is altijd onderdeel van een groter ecosysteem van flora en fauna, klimaat en landschap. Daarom maken wij gebouwen die goed in hun natuurlijke omgeving passen. Dat zijn gebouwen die de lokale biodiversiteit bevorderen – met bijvoorbeeld. vogel- en vleermuiskasten, en planten op gevels en daken; het toepassen van groen en natuurlijke materialen is ook goed voor het reduceren van hittestress en wateroverlast. Daarom zetten we tevens in op minder verharding en op de retentie van water.
We creëren gebouwen met respect voor de omgeving – de fysieke, stedelijke, menselijke en natuurlijke omgeving. Dit doet atelier PRO al generaties lang en willen we blijven doen voor volgende generaties.