Nieuwe ervaringen op onze 4e Saoedi-reis

We zijn op onze 4e reis naar Saoedi Arabië. We komen aan op de nationale feestdag van het land en die maakt het nodige los hier. Waar zijn al die stille, rustige Saoedie's gebleven? Het is bij aankomst een groot feest: iedereen die een auto heeft is er mee de straat op zo te zien. Daar tussendoor schieten brommertjes die meestal banden hebben, maar soms ook op de velg rijden wat dan weer prachtig vuurwerk geeft. Op de kruispunten staan auto's geparkeerd met mensen erin, waar dan weer groepjes mensen bovenop zitten. Onderweg hangen ze uit de ramen of zitten in de raamopening van hun auto en bij aanwezigheid van een schuifdak staan ze op de stoel. Wat kunnen ze feesten! En 's morgens geen kater want ze drinken alleen thee en water zo ver wij na kunnen gaan.

De volgende dag is alles weer normaal en hebben wij een serie presentaties om het ontwerp goedgekeurd te krijgen. Zoals gewoonlijk is het weer onduidelijk wanneer de vergadering precies begint en we maken kennis met de beslisstructuur. Kom je niet opdagen, dan mag de executive die er wel is beslissen. Dat gaat goed tenzij er geen executive komt opdagen, want dan volgt er geen beslissing. Gelukkig komen er twee opdagen en een er van is van de finance-afdeling die het budget vrij moet geven. Ze zijn zeer onder de indruk van de video en er volgt zelfs applaus: wij zijn reuze trots op ons bureau.

De belangrijkste discussie gaat over de prayer hall en het wassen voordat ze de prayer hall binnengaan. Het wasritueel geeft een rommelig beeld van schoenen en waterdruppels. Dat wil de executive niet in de gangen hebben en daar heeft hij wel een punt. Eigenlijk verschilt het niet van wat we in scholen doen, waar we de jassen en tassen zorgvuldig plaatsen om een rommelig beeld te voorkomen.

Vanmiddag zien we de werknemers van de finance-afdeling die op dit moment onder erbarmelijke omstandigheden in een flat moeten werken. Eigenlijk zijn het appartementen met alle ongemakken van dien. Zij gaan er in ieder geval enorm op vooruit als ze dit gebouw gaan krijgen.