woon-innovatie op 50m2

Er is een nieuwe generatie mensen die behoefte heeft aan flexibiliteit en mobiliteit. Woningen worden kleiner en daardoor goedkoper. Vroeger was 65 m² vloeken in de ontwikkelaarskerk maar nu is het de toekomst. Blauwhoed begrijpt dat dit intern wel eens een belemmering zou kunnen zijn en daarom hebben ze de TU Delft erbij betrokken; onderzoeksgroep Hyperbody met 36 studenten onder leiding van Kas Oosterhuis.

Hyperbody - 'praat er niet over maar doet het'. Dat is eigenlijk wel een frisse variant van niet ´lullen maar poetsen´. De concrete vraag van Blauwhoed was: bedenk een appartement van 50 m² dat praktisch gezien hetzelfde kan als een appartement van 100 m². Gebruik de ruimte alleen specifiek als het op dat moment specifiek nodig is. Studenten weten daar wel raad mee, vooral omdat ze nog niet gehinderd worden door al te veel praktische kennis, terwijl er toch af en toe min of meer praktische oplossingen uit voortkomen. Zie bijvoorbeeld, los van dit project, het Duitse team Ikaros Bavaria filmpje, onderaan, dat ik anderhalf jaar terug in München zag.

De eerste groep studenten zien het helemaal zitten. Je wordt lid van een crowd community ' cloudlife'. Alle benodigde onderdelen hangen aan het plafond en via je telefoon bestel je een kamer op maat. Op kleur en met het gewenste meubilair. Tijdens de bijeenkomst zien we prototypes in werking. Met touwtjes, ruitenwissermotoren en vlokkenplaten wordt een demonstratie gegeven. Toch niet helemaal 100% onrealistisch.

De tweede groep doet iets vergelijkbaars. Met diamantdraadzagen en de ouderwetse gloeidraad die wij voor maquettes gebruiken maar dan computergestuurd. Daarmee kunnen ze de gekste vormen maken die nog niet helemaal aan de NEN-normen voldoen maar dat was ook niet het doel van de oefening.

De derde groep URhouse heeft het laten verdwijnen van wat niet specifiek nodig is heel letterlijk genomen. Wat eerst een stoel was veranderde in een vlakke wand, terwijl wij kijken. Zo win je inderdaad vierkante meters. Beetje ver van mijn bed nog.

De 4e groep heeft als thema pop-up-appartement gekozen: uit pvc flexibele huizen maken. Ook hier weer niet de maximale realiteitszin maar wel de meeste fraaie wijze van ruimtevormen.  Het prototype is met heldenmoed in elkaar gezet maar er is nog meer moed voor nodig om het te durven laten zien 'en plain public'. In de vloer zijn sleuven gemaakt waar wanden inschuiven en een stoel te voorschijn komt. Er wordt echt ruimte gevormd, met trekken en duwen weliswaar, maar het werkt echt.

Groep 5, G1app heeft de beste muziek naar mijn smaak. Is technisch ook het verste, lijkt mij. Het is een combinatie van timmermanskunst, werktuigbouw en architectuur. Eigenlijk industriële vormgeving in haar puurste vorm.

Zie hier de diverse presentaties terug.

Na de demonstraties heb ik 4 conclusies;

1 het valt niet mee om student te zijn

2 studenten hebben gelukkig een bijna ongeremde fantasie en kunnen professionals daarmee inspireren

3 als dit de toekomst is gaan architectuur en industriële vormgeving op een prachtige manier versmelten

4 team Ikaros uit Duitsland, niet hyperbody, brengt de toekomst toch wel heel dichtbij

Filmpje team Ikaros Bavaria