Gelukkig 2014

Wat gaat 2014 ons brengen? Veel slechter dan 2013 zal het toch niet worden lijkt me. Met een paar filmpjes wil ik jullie meenemen met wat mij bezig houdt als ik denk aan het nieuwe jaar.


Allereerst de crisis
Ik las van het weekend in de krant het advies: neem een filosoof op in de directie als remedie tegen de crisis. Dat zal niet helemaal in het budget passen, maar ik vond een toelichting op de crisis van Bas Haring, mijn favoriete filosoof, die ik jullie niet wil onthouden.

 


De essentie voor 2014 voor het opgang komen van de bouw is denk ik toch: afschrijven.
Zowel financieel als psychologisch.

Als er echt afgeschreven gaat worden naar de werkelijke waarde dan komen er heel veel locaties en gebouwen op de markt die zo aantrekkelijk geprijsd zijn dat er weer wat mee kan gaan gebeuren.

Waar is de melodie?
Ik speel graag gitaar en ik zag laatst een verband met ontwerpen. Ik speelde alle noten van een stuk. Technisch was het allemaal in orde. Laat ik zeggen: alle vragen bij een aanbesteding keurig en technisch goed beantwoord maar ik vergat de melodie eruit te laten springen.

Mijn leraar had dat direct door en hij bracht me met beeldspraak bij wat te doen:
'Doe als of je middelvinger de solist is en laat je gedachten steeds naar die vinger gaan. Kieper die bassist, mijn duim, van het toneel af.' Ik speelde het nog een keer en het werd direct een totaal ander nummer. Zelfde noten, zelfde spel, maar een wereld van verschil.

In onze ontwerpen is het denk ik niet anders. Het moet aan de vraag voldoen, het moet technisch in orde zijn maar als de melodie ontbreekt dan wordt het geen succes.

Ter inspiratie wil ik jullie een nummer laten horen gespeeld door Julian Bream. De muziek is van Fernando Sor en Julian Bream heeft voor het eerst voor publiek gespeeld toen hij 12 was. In dit filmpje is hij bijna 80. Hij is technisch natuurlijk lang over zijn hoogtepunt heen en er zijn nu veel betere gitaristen maar wat hij niet verleerd is, is het aanzetten van de rode draad in het stuk waardoor de melodie er uit springt.


Bij alles wat we doen, laten we er voor zorgen dat er een onderscheidende melodie in zit.

Beeldend vertellen wat we bedacht hebben
Ik borduur nog even door op die melodie. Wij zijn vaak in staat om in opgaven te ontdekken waar het om gaat. Wat de vraag achter de vraag is.

Waar we ons denk ik nog in kunnen verbeteren is het verwoorden en verbeelden van die ontdekking voor de ogen en oren van de ontvanger. Gesteld dat we het goede antwoord hebben gevonden - hoe kunnen we ze dan mee nemen in onze ontdekking?

In het volgende filmpje is dat denk ik heel mooi verbeeld.


De melodie is is duidelijk maar pas als er emotie aan toegevoegd wordt en er contact gemaakt wordt met de ontvanger gaat het echt werken.

Innovatie

Ik denk dat er technisch nog heel veel te ontdekken is. Isolaties worden dunner, zonnecellen worden krachtiger er is een opmars te verwachten van bio-based materialen. Er is nu bio-based EPS te krijgen. Het is helemaal geen EPS (geëxpandeerd polystyreen). Ze noemen het 'BioFoam'. BioFoam wordt niet op olie basis geproduceerd maar op plantaardige basis. Het is een niet-eindige grondstof en hij is zelfs composteerbaar!

De toekomst voor bouwmaterialen zit in de bio-based hoek. En dan te bedenken dat ik op een middelbare school van 1500 leerlingen steevast het slechtste in biologie was. Innovatie dus en als het kan bio-based.

Maar vooral hoop ik dat 2014 ...
... minder gespannen zal zijn.
Dat we de weg omhoog gevonden hebben en dat we kunnen profiteren van een economie die, zo lijkt het nu toch wel, aan zal trekken. Al zal dat niet met grote sprongen gaan. En dat wie die innovaties gaan ontdekken in ontwerp, techniek en proces.

Dat innovaties ook hilarische gevolgen kunnen hebben laat het volgende filmpje zien.


Gelukkig 2014, ik wens ons succes en ontspanning.