Internationale onderwijs tentoonstelling en forum Riyadh 2014 (4)

Donderdag 6 februari 2014. We staan voor de tweede keer op de onderwijs beurs in Riyadh. Met onze partner Al Kayan en dit jaar ook samen met Ecophon.

Tot verrassing komt de eigenaresse van Glamour Education op bezoek bij onze stand. Ze heeft ook de bijpassende glamour abaya. Ze blijkt veel private scholen te begeleiden in Jeddah. Op de foto is te zien hoe ze geanimeerd in gesprek is met onze partner van Al Kayan, Sakher. We laten het contact verder aan Sakher over omdat ze beiden uit Jeddah komen en ze elkaar wel liggen zo te zien.

We zijn niet het enige Nederlandse bedrijf hier maar wel het enige Nederlandse bedrijf met een lokale partner. ThiemeMeulelhof, ICS en Liag staan hier ook. Ze hebben grote moeite gehad om de stand een beetje op orde te krijgen. We kennen dat gevoel. Zelfs met een lokale partner kan het verrassend zijn hadden we vorig jaar ontdekt, al waren we dit jaar zeer aangenaam verrast.

Dinsdag hebben we 10 bedrijven gesproken die de moeite waard waren om te benaderen naar aanleiding van hun bezoek. Woensdag waren dat er 5 maar dat gaf dan weer de tijd om de bedrijven van dinsdag allemaal een persoonlijke brief te sturen zodat de kans op opvolging stijgt. Vandaag hebben we het totaal een stukje boven de 20 op weten te krikken. We verliezen toch iets van onze normale ingetogen aanpak.

Hoe je zonder internet en tablet op een beurs zou kunnen overleven is ons een raadsel. Als het even rustig is, bijvoorbeeld omdat het tijd is voor het een of ander of voor de gebeden, kunnen wij onze mailboxen bijwerken en communiceren met het bureau. Op die manier zijn we voor de helft met ons dagelijkse werk bezig. We zijn het dan ook volledig eens met de nieuwe piramide van Maslow waarbij de onderste laag uit wifi bestaat.

Tijdens de lunchbreak hebben we tijd om naar het centrum van Jeddah te gaan. Er blijkt er toch zoiets als een historisch centrum te zijn. Compleet met ingestorte gebouwen, magere katten en het stadsmuseum. Het lijkt erop dat de Saoedies dit deel van de stad negeren. Ze zijn blij dat ze ontsnapt zijn aan hun armoedige leven van voor de olie. We komen onderweg nog een mooie tweede huid gevel tegen en denken nog even aan ons mistige project voor Saudi Airlines.
Er zijn naast vreselijk lelijke spiegeldozen met idiote golvende vormen dus ook fraaie gebouwen te vinden. We hadden er graag eentje in Jeddah toegevoegd maar betwijfelen sterk of het er nog van komt.

We kijken terug op 4 dagen op een beurs. De beurs wordt ontmanteld en ook onze stand moet er aan geloven. We hebben in tegenstelling tot vorig jaar heel veel directe contacten kunnen leggen en in de komende weken moet blijken of het tot opdrachten kan leiden. We proberen er immers van te leven en minder afhankelijk te worden van de gokkast van de Europese aanbestedingen. Een gokkast waar je je plan in stopt en aan de handel trekt en hoopt dat je 3 op een rij hebt.

De tijd zal 't leren.