Bijna klaar: Kunstwerk Hart van Ezinge

Het Onderwijspark Ezinge  wordt verrijkt met een imposant glazen kunstwerk op de kopgevels van het Hart van Ezinge, de toren in het hart van het Onderwijspark in Meppel.

Monumentaal glaskunstwerk
Het kunstwerk bestaat uit twee digitaal keramische prints op glas naar ontwerp van Driessen + Van Deijne uit Amsterdam. De twee glazen kopgevels van 10 x 21 en 8 x 21 meter zijn drager van de kunst en daarmee blikvangers die deel uitmaken van de architectuur. Het totale kunstwerk telt 88 panelen, 55 op de ene gevel, 33 op de andere. De panelen zijn inmiddels aan de gevel te zien en het wordt mooi!

Visitekaartje voor kunst en cultuur onderwijs
Kunst en Cultuur vormen belangrijke bouwstenen in het onderwijsprogramma van scholengemeenschap Stad & Esch. De twee glazen kopgevels van de toren, die alle creatieve vakken huisvest, sprongen direct in het oog. Een perfecte plek voor een monumentaal kunstwerk van circa  600 vierkante meter. Dit kan in één klap het begrip creativiteit zichtbaar maken.

Ontwerp kunstwerk
De  tweedimensionale ontwerpen van Driessen + Van Deijne, veelal prints, worden steeds vaker in de (binnenhuis)-architectuur toegepast en komen in vele verschijningsvormen voor, zoals bijvoorbeeld als print op balkonhekken, als wandbespanning of gordijnen. De opdracht voor het Hart van Ezinge betekende een uitdagende nieuwe vraag, want nog nooit eerder hadden de twee een ontwerp gemaakt voor glaspuien van een dergelijk formaat. Voor de kopgevels ontwikkelden zij een afbeelding die lijkt op een geparachuteerde ster die uiteenvalt in een gefragmenteerde stralenkrans.

Realisatie en advies
Voor de realisatie is samengewerkt met het glasbedrijf Si-X. Si-X is verantwoordelijk voor de vertaling van het ontwerp van Driessen + Van Deijne en heeft het ontwerp weten te transformeren naar een monumentaleceramische print op glas. Het kunstwerk is tot stand gekomen na bemiddeling en advies door Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl uit Naarden. De opdrachtgevers zijn scholengemeenschap Stad & Esch en Woonconcept Onroerend Goed (WOG).