BIM op de bouwplaats

Sinds een paar maanden is bij de nieuwbouw van het Meander Medisch Centrum het gebruik van BIM doorgedrongen tot op de bouwplaats. Een aantal uitvoerders van bouwcombinatie 2mc3 (Heijmans Utiliteitsbouw B.V., Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling B.V. en Burgers Ergon B.V.) werkt in plaats van met papieren tekeningen volledig via een tablet-computer. Op deze tablet is alle informatie van het digitale gebouwmodel beschikbaar. Niet alleen de 3D-informatie, maar ook PDF's van alle tekeningen en alle andere relevante informatie. Bovendien kan via de tablet informatie aan het model worden toegevoegd.

Hoe werkt dat dan? Wanneer een uitvoerder bij een bepaalde ruimte komt, verschijnt (door het scannen van een streepjescode) de ruimte in beeld op de tablet. De informatie die aan de ruimte gekoppeld is, neem bijvoorbeeld de wandafwerkingen, is nu te raadplegen en kan vergeleken worden met de daadwerkelijk aangebrachte wandafwerking. Als alles in orde is wordt dit aangegeven in het model; fouten worden ook digitaal aangetekend. Eventuele beschadigingen worden middels de fotocamera van de tablet in beeld gebracht een ook aan de ruimte in het model gekoppeld.

Vanuit de bouwkeet is door deze opname zichtbaar wat de voortgang is op het werk en worden fouten en gebreken geregistreerd. De uitvoerders zijn enthousiast over deze werkwijze met tablets. Altijd alle juiste informatie direct bij de hand! En de bouw van het Meander Medisch Centrum vordert gestaag.