Warmbeton: onderzoek en realisatie

Alle gevelfuncties – bouwkundig, bouwfysisch en constructief – verenigen in één cementgebonden materiaal, zou dat kunnen? Als dat kan, welke nieuwe mogelijkheden zou dat bieden in architectuur en constructies? En wat doet dat dan met het interieur en met de gebruikers?

Met die vragen startte in 2012 een ontwikkelingsproject bij TU/e, in opdracht van een consortium van cement- en betonbedrijven. In de eerste projectfasen is het materiaalconcept ontwikkeld: ultra-lichtbeton. Een bouwmateriaal waarin thermische isolatie en draagvermogen worden gecombineerd.

In de huidige onderzoeksfase ligt de focus op integratie en afstemming van architectonische, constructieve en bouwfysische kwaliteiten.

Booosting is gevraagd mee te helpen deze complexe opgave tot een succes te maken. Inmiddels is een groot aantal partijen betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van prototypes.

Intussen is gekozen voor de naam Warmbeton. Deze naam doet recht aan de unieke combinatie van thermische isolatie, constructieve kracht en duurzaamheid.

Week van de Bouw 2015

Tijdens de Week van de Bouw (9-13 februari, Jaarbeurs Utrecht) wordt Warmbeton gepresenteerd aan ontwerpers, adviseurs en bouwers. In de hal van de GEVELbeurs staat dan een geprefabriceerd gevelelement van forse afmetingen. Opvallend daaraan is de kozijnloze beglazing. Dat fenomeen zal ongetwijfeld tot de verbeelding spreken.

Theaterprogramma vrijdag 13 februari 2015

Vrijdag 13 februari wordt de climax, dé dag van Warmbeton. ’s-Morgens is er een presentatie in het GEVELtheater, 11.30 – 12.30 uur. Daarin zullen materiaal, proces en techniek worden toegelicht. Vervolgens is er ’s-middags bij Material Xperience een presentatie waar het accent meer zal liggen op architectuur en beleving. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor architect Matthias Bauer, MBA/S, architect van de spectaculaire villa H36 in Stuttgart.

Het Booosting Architectenteam Warmbeton zal ook het plan voor een Warmbeton paviljoen presenteren, dat zoals het nu uitziet op het terrein van de TU/e komt.

Materiaal

De belangrijkste grondstof voor ultra-lichtbeton is geëxpandeerd glas. De korrelgrootte is zodanig dat alle zand en grind hiermee kan worden vervangen. Zo bestaat 2/3 van het betonvolume uit lucht dat is opgesloten in kleine glasbolletjes, vervaardigd uit recyclingglas. Dat resulteert in beton met een soortelijk gewicht van circa 800 kg/m3. Binnen wanddikte van 50 cm kan hiermee een Rc van 3,5 m2K/W worden bereikt (lambda-waarde 0,14 W/mK). Bij die dikte kunnen de gevels ook vloerdragend zijn (druksterkte 10 N/mm2).

Het Nederlandse Warmbeton scoort met deze waarden beter dan het isolerende lichtbeton waarmee in Duitsland en Zwitserland in afgelopen jaren al mooie projecten zijn gerealiseerd. Meest opvallend is Villa H36 in Stuttgart, ontworpen door Matthias Bauer, MBA/S. Dit project is gelauwerd met diverse prijzen en is voorts genomineerd voor de Mies van de Rohe Award 2015.

Toepassing

Het Warmbeton gevelconcept zal nieuwe architectonische oplossingen mogelijk maken, omdat de bekende koudebrug-problematiek in feite is geëlimineerd. Zo kan bijvoorbeeld kozijnloos beglazing worden gemonteerd aan de binnen- of aan de buitenzijde van de gevelwand.

Het Warmbeton gevelconcept garandeert een aangenaam thermisch binnenklimaat, vanwege de kierdichte gebouwschil en accumulatie van thermische energie.

Warmbeton is per m3 materiaal relatief duur. Bij berekening van de ‘total cost of ownership’ over de levensduur van het gebouw is het bouwconcept concurrerend met traditionele concepten.

Warmbeton kan als in ’t werk gestort of prefab beton voor grote en kleine projecten worden uitgevoerd, van exclusieve villa’s tot utiliteitsgebouwen van 4 bouwlagen. Warmbeton kan een oplossing bieden voor vraagstukken van herbestemming, transformatie en renovatie waarbij nieuwe gevels en ruimten nodig zijn zonder extra belasting van de bouwconstructies.

Betrokken partijen


Cement&BetonCentrum

CRH Sustainable Concrete Centre
TU-Eindhoven, faculteit Bouwkunde
Bartels ingenieursbureau
bureaubakker
Cementbouw Betonmortel
CRH Structural
DGMR
ENCI Betonlaboratorium
Guardian Glass
Geelen Beton
Janssen de Jong
LIAS Benelux
Mebin
Scheuten Glas
Sweegers De Bruin
Zonneveld ingenieurs

uit het Booosting netwerk: Architectenteam Warmbeton
Eduard Böhtlingk - Böhtlingk Architectuur
Allard de Goeij - atelier PRO
Rob Korver - Area Architekten