Good Design en Goed wonen

Ik ben keurig opgevoed en kom uit zo’n ‘verantwoord VPRO gezin’, zoals ik dat laatst in een toneelstuk hoorde uitdrukken. Alleen naar de TROS kijken als Gerard Reve daar te zien was. Verder was het verboden om vakantiefoto’s schuin in het foto album te plakken want dat was niet verantwoord.
Onderdeel van dat alles is ook een gezonde voorliefde voor pure ontwerpen zoals die van Pastoe en de lampen van Anvia. In Nederland hebben we daarvoor zelfs sinds 1946 de stichting Goed Wonen.

Bij PRO waren we dan ook aangenaam verrast dat de bedbank die we voor Meander hebben ontworpen de Amerikaanse variant van het ‘Goed Wonen’ predicaat kreeg.
The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies are pleased to inform you that the following has won a 2015 GOOD DESIGN™ Award: "The Sofa"

Founded in Chicago in 1950, GOOD DESIGN™ remains the oldest and the world’s most recognized program for design excellence worldwide. Goed Wonen was dan toch net even eerder op de wereld maar is, toegegeven, iets minder toonaangevend. Waarom staat dat GOOD DESIGN™ logo dan niet pontificaal op onze website? Na de aankondiging wordt het toch net even zakelijker want we mogen het wel noemen “You may announce the 2015 GOOD DESIGN™ Awards in your press, promotion, and marketing materials” maar willen we het logo voeren dan moeten we eerst 2750 dollar over maken aan de stichting want anders…. Het blijft Amerika. 

Combinatie
Maar zonder gekheid, het is een prachtige erkenning van een ontwerp waar mensen dagelijks plezier van hebben. De bedbank is het directe gevolg van de keuze voor eenpersoonskamers, wat weer het gevolg is van de keuze om de patiënt echt centraal te stellen in het destijds nieuwe Meander. De eenpersoons kamer is het domein van de patiënt, bezoek is altijd welkom als het uitkomt. De functie van het zitten voor het bezoek is dus ook anders. Er zou zelfs, als dat zo uitkomt, gerust of zelfs overnacht moeten kunnen worden, als het herstel van de patiënt daarbij is gebaat. Een bedbank zou uitkomst kunnen bieden, echter de vraag was of dat niet ten koste zou gaan van de ruimte, en de ruimtelijkheid in de kamer. Daarom is gezocht naar een combinatie van bed, bank en tafel zonder dat dit te massaal zou worden. Het resultaat is een compacte combinatie van tafel en bank die verlengd kan worden tot bed en waar van de kussens flexibel gebruikt kunnen worden zonder het zicht op buiten te blokkeren
Het ontwerp voor de bank is van atelier PRO waarna vervolgens de volgende opdracht in de markt werd gezet; Maak een mock-up van deze bedbank, die beter hanteerbaar is, voor hetzelfde budget.'

Mock-up
Keijsers Lundiform interieurbouw werd uitgenodigd om een mock-up van een bedbank te re-engineeren. Hij moest minder lomp en zwaar worden, waardoor deze beter te gebruiken is door verplegend personeel. De eerste mock-up bestond uit een stalen constructie, gemaakt van kokers, met hierop een dikke plaat multiplex. Nadeel was dat deze uit één geheel gemaakt was en bijna 80 kilo woog. Uiteindelijk heeft Keijsers Lundiform haar ervaring gebruikt om tot een hele simpele oplossing te komen. Door twee aluminium losse frames te gebruiken met dunner multiplex weegt de bedbank in totaal nog maar 35 kg. Hierdoor is de kwaliteit behouden gebleven en is de bedbank makkelijker te vervoeren. Deze re-engineering heeft er toe geleid dat Keijsers Lundiform de opdracht heeft gekregen voor het realiseren van 378 bedbanken.

Vrienden van Meander Medisch Centrum
Nu zijn waren we er zelf al behoorlijk trots op maar het is fijn als anderen dat ook de kwaliteit zien. Dat geldt in ieder geval voor de leden van de Stichting Vrienden van Meander Medisch Centrum. De stichting heeft via een geslaagd sponsorproject ervoor gezorgd dat de bank in productie kwam!

 

Ernstjan Cornelis

Lees meer over Meander Medisch Centrum op de projectsite