Onderwijspark Ezinge: een school inrichten houdt je bezig en inspireert

Een inrichtingsontwerp voor een school is een boeiende opgave waar ik mijn ziel en zaligheid in kan leggen. Een schoolruimte is nooit in een keer klaar. Zodra een school gerealiseerd is en in gebruik genomen wordt, ben je als interieurarchitect na verloop van tijd benieuwd of het interieur ook gebruikt wordt zoals het bedoeld was. Zo ook bij Onderwijspark Ezinge in Meppel, opgeleverd in 2014 en onderkomen voor zo’n tweeduizend middelbare school scholieren.
Onze opdracht hield natuurlijk ergens op. De intensieve samenwerking met de schoolleiding heeft echter een goede relatie opgeleverd. Nog steeds vraagt het schoolbestuur van Stad en Esch ons om advies en daar ben ik blij om. Dan ontvang ik bericht met een idee waar ik oplossingen voor kan bedenken.


Intensief gebruik 
Tweeduizend leerlingen is een grote gebruikersgroep en betekent intensief gebruik. Als bureau hebben wij in principe een nazorgafspraak met Onderwijspark Ezinge. Inmiddels hebben we eerder de aula geoptimaliseerd en later bestond behoefte aan nog meer zitruimte. We hebben meer tafels neergezet met een stoer uiterlijk en krukken van staal. Ook zijn er banken van blauwstaal toegevoegd. Die hebben een materiaaldikte van 1 centimeter. Het staal gaat door een oliebad en krijgt daardoor een stoere blauwe zweem. De olie dringt tot diep in de kern. Zo’n solide meubel kan tegen een stootje, is krasbestendig en is van hoge duurzaamheid.


Met eindgebruiker sparren
De bèta vleugel is voorzien van glas met prints. Dit zorgt voor privacy tijdens lessen in de lokalen. Aan het patroon van de glasprints herken je welk vak er gegeven wordt. Ook zijn er aan de bèta vleugel twee leerpleinen toegevoegd. Aan de vloeruitsnedes in het marmoleum herken je welke vakken in dit deel gegeven worden. Oud en nieuw zijn met elkaar verbonden: ledspots belichten de objecten in de vitrinekasten met rijksmuseumblauw interieur.

Nee, het is niet alleen een kwestie van 'U Vraagt En Wij Draaien´. Soms komt schoolbestuurder Peter de Visser zelf met een idee en vraagt me dan wat ik er van vind. Dan sparren we een dag uitgebreid op locatie over bepaalde oplossingen, wat me enorm inspireert. Op dit moment zijn we ideeën aan het ontwikkelen om het buitenterrein aantrekkelijk te maken. Ook hebben we inmiddels theaterkleedruimtes ingericht. Het werden kamers met robuuste uitstraling in boudoirrood met goud, met lampen omlijste spiegels en velours gordijnen. 
Sommige dingen worden nu uitgevoerd sommige, dingen later. Als een opdrachtgever na een paar jaar bij je terugkomt geeft dat een heel tevreden gevoel.

Lees meer over het interieur van Onderwijspark Ezinge op de projectpagina

Thijs Klinkhamer 
Interieurarchitect