Overzichtswerk van Hans van Beek gelanceerd

Zaterdag 24 juni was de feestelijke boekpresentatie 'Kracht door Wisselwerking' onder regie van Aus Greidanus. Het eerste boek reikte Hans van Beek uit aan Sjoerd Schamhart, de oudste zoon van zijn leermeester en inspirator. Het tweede boek ging naar Willem Oxener, de stimulerende stedenbouwkundige en landschapsarchitect van de gemeente Amersfoort.

Wisselwerking is een sleutelbegrip voor architect Hans van Beek, in 1976 samen met Sjoerd Schamhart en zijn collega’s Cees Nieuwenkamp en Ernst Verheij oprichter van architectenbureau atelier PRO te Den Haag. Wisselwerking met de aarde, de elementen, de aardbewoners en hun handel en wandel, maar vooral met de omgeving en met de medewerkers van atelier PRO.


Het boek biedt een chronologisch overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en projecten van Hans van Beek, voor en tijdens atelier PRO. Ook de opzet van het boek is gebaseerd op wisselwerking. De auteur Marcel Teunissen laat opdrachtgevers en toonaangevende architectuurcritici van toen en nu aan het woord, maar in de eerste plaats geeft Hans van Beek zelf context en diepgang aan de projecten.

Via intermezzo’s brengt hij de lezer achter de schermen van de bureaus Sj. Schamhart, PRO en uiteindelijk atelier PRO. Hij vertelt de verhalen die aan de plekken en gebouwen niet afleesbaar zijn, maar die wel bepalend waren voor de totstandkoming ervan. Dwarsverbanden laten vanuit een andere invalshoek zien wat het boek nog meer inhoudt. Er zijn verbanden tussen tal van gebouwen, die niet altijd direct zichtbaar worden in het chronologische overzicht. Ook hier gaat het vaak over cruciale beslissingen, maar dan op ontwerpniveau.

Het overzicht wordt gemarkeerd door het eerste en laatste grote project: het baanbrekende, experimentele woningbouwcomplex Couperusduin in Den Haag (1971-1976) en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort (2005-2013), een internationale mijlpaal in de zorgarchitectuur. Daartussen ligt een rijk oeuvre dat met grote bevlogenheid tot stand kwam. Dat oeuvre beweegt tussen klein en groot, verbouw en nieuwbouw, transformaties en uitbreidingen, stadsvernieuwing en stedelijke vernieuwing, waarbij zowel in historische omgevingen als op onbeschreven plekken werd gebouwd.

‘Kracht door wisselwerking’ biedt een chronologisch overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en projecten van Hans van Beek en is te koop bij meerdere verkooppunten, zoals

- Lecturis
- Bol.com 
- Paagman

 

Kracht door Wisselwerking
Auteurs: Marcel Teunissen, Hans van Beek
Vormgeving: Piet Gerards Ontwerpers, Stephan de Smet
Uitgever: Lecturis
Beeldredactie: Joeri van Beek

 

in de media

de Architect
Interview met Hans van Beek op radio 4, woensdag 5 juli 22.30 uur