Architectuurplaquette voor Scheldehof

Als ik over straat slenter in 19e eeuwse wijken, iets wat ik graag doe, dan valt mij nogal eens de gevelsteen op, met toelichting op het gebouw en de bouwers. Het is een reden om even stil te staan. Volgens mij is men in België trotser want daar zie ik dit soort gevelstenen vaker. Kan natuurlijk ook zijn dat men in Nederland eerst een kladje van de kosten maakt en er dan vanaf ziet. Gelukkig is er de architectuurplaquette. De architectuurplaquette is de moderne variant gevelsteen met de naam van het gebouw, het bouwjaar en de makers.

De plaquette vertelt iets over de ontstaansgeschiedenis van het gebouw. Je ziet wanneer het gebouwd is, wie de opdrachtgever was en wie het hebben ontworpen en gebouwd. Iedereen die aan het gebouw gewerkt heeft - van de architect tot de metselaar - kan trots vrienden en familieleden meenemen naar zijn of haar gebouw. De gebouwgegevens op de plaquette bij de voordeur staan ook in de Architectuurgids, aangevuld met een korte beschrijving, het adres en foto's. Volgens mij kun je zo je stadsbezoeken plannen.

Ook de Scheldehof in Vlissingen krijgt zo’n architectuurplaquette. En kennelijk kunnen we als Nederlanders toch wel een feestje bouwen want op de Provada werden er op 6 juni maar liefst 14 plaquettes feestelijk uitgereikt. Dorte Kristensen reikte de plaquette uit aan WVO Zorg bestuurslid Angela Kallewaard voor woonzorgcentrum Scheldehof. Niet alleen zo maar uitgereikt; onder leiding van Alijd van Doorn, directeur Habeon architecten, spraken de betrokkenen over samenwerking bij bouwprojecten. De conclusie was duidelijk. Het verbinden van mensen en disciplines is de sleutel tot succes.

Binnen ons bureau hebben we de gevleugelde uitspraak; je bent zo goed als je opdrachtgever. Eigenlijk moet deze aangescherpt worden. Hoe goed het eindresultaat is wordt bepaald door de kwaliteit van verbinding. Je bent zo goed als de verbinding.

Ernstjan Cornelis