Kliniek voor hyperbare zuurstoftherapie bij Meander

Meander Medisch Centrum is een nieuwe kliniek voor hyperbare zuurstoftherapie rijker. In deze ruimte is een hyperbare kamer voor behandeling van o.a. complexe wonden. Het expertisecentrum voor wondgenezing Da Vinci in Geldrop, Brabant zal binnenkort ook gevestigd worden in Meander. Met deze vorm van therapie breidt Meander het aanbod van behandelmogelijkheden op locatie uit. Vooral patiënten met schade na bestraling en uitgebreide wonden hebben baat bij hyperbare zuurstoftherapie.

Hoe werkt het?
Van zuurstof is bekend dat het een helende werking heeft. De hyperbare zuurstoftherapie houdt in dat patiënten in de hyperbare kamer via een kapje pure zuurstof inademen. In combinatie met de hoge luchtdruk in de kamer (hyperbaar) bereikt de zuurstof beschadigde weefsels in het lichaam die niet of slecht doorbloed zijn en draagt het bij aan het herstel hiervan. De behandelruimte in Meander heeft een maximale capaciteit van 16 zittende patiënten en is daarmee de grootste in Nederland binnen de muren van een ziekenhuis.

Hyperbare zuurstoftherapie is een bewezen therapie en heeft een grote meerwaarde voor mensen met chronische, slecht genezende wonden (bijvoorbeeld diabetische voet) die met reguliere wondbehandeling niet binnen drie weken wondgenezing laten zien. Ook voor oncologische patiënten die gevolgen ondervinden van klachten na bestraling (pijn, roodheid, zwelling, bewegingsbeperking) draagt hyperbare zuurstoftherapie bij aan herstel van bestraald weefsel.

De cabine weegt ca 20.000 kilo en is over de weg vervoerd. Door gebruik te maken van vijzels is de tank in de patio van de Foyer geplaatst. Daarvoor is tijdelijk de vliesgevel geopend om de tank naar binnen te kunnen transportren.

De aannemer is Strukton Worksphere en de installaties, waaronder de tank zijn geleverd door IHC Hytech .

www.meanderdavinci.nl