Officiële start bouw inbreiding Allard Pierson Amsterdam

Woensdag 10 juli is officieel de verbouwing van start gegaan van het Allard Pierson, museum en kennisinstituut voor erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Atelier PRO architekten tekende het ontwerp van een inbreiding die voor extra ruimte gaat zorgen. Het herinrichtingsontwerp waarborgt een optimale logistiek, rekening houdend met de bouwhistorische en architectonische kwaliteiten van het historische gebouw.


Het Allard Pierson is sinds februari 2018 een samenvoeging van het Allard Pierson Museum en het er naast gelegen
Bibliotheek Bijzondere Collecties van de UvA, eveneens herontworpen door Atelier PRO.


Op goud groeit diamant

Voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, prof.dr. Geert ten Dam bediende de knop van de boor om de finale draai te geven aan de grondvesten van dit nieuwe stukje Amsterdam. De boor manoeuvreert zich door de goudgangen van de voormalige De Nederlandsche Bank om de nodige buizen richting een stabiele zandlaag te schroeven. Hiermee wordt het fundament gelegd voor wat daarboven de komende maanden zal groeien: de ‘diamant’. Deze transparante inbreiding voorziet het museum van extra tentoonstellingsruimte en verbindt binnenin losstaande gebouwdelen en verdiepingsvloeren.


Ook van buiten is het een verrijkende toevoeging op een verscholen plek waar achterkanten op elkaar stuiten. Het getuigt van veel lef van Allard Pierson-directeur Wim Hupperetz om dit niet alleen te willen, maar ook door te zetten.