Nieuwe opdracht: Pleincollege de Burgh & Aloysius / de Roosten

Atelier PRO heeft de opdracht gekregen voor de renovatie en vernieuwing gecombineerd met nieuwbouw van schoolgebouw Pleincollege de Burgh & Aloysius / de Roosten in Eindhoven. Atelier PRO neemt een vlucht met de oorspronkelijke locatie van het VMBO gebouw, daterend uit de jaren ’50. Het architectenbureau is verantwoordelijk voor de restauratie van het bestaande deel en een uitbreiding aan de oostzijde van de ringweg, als nieuw onderkomen van de MAVO Aloysius/de Roosten en sportprogramma.

Hoewel de beide scholen ruimtes zullen gaan delen, staat een eigen identiteit van de scholen buiten kijf. Beiden hebben een eigen plein en entreegebied grenzend aan het nieuw te bouwen deel. Van deze frisse en hedendaagse bebouwing is slechts een glimp te vangen vanaf de ringweg. Het opgewerkte bestaande hoofdgebouw blijft met zijn krachtige historisch uitstraling verantwoordelijk voor de interactie met de buurt en stad.

Hiertoe krijgen het 4-laagse vijftiger jaren complex en de, na noodzakelijke sloop, overgebleven originele praktijkhallen met karakteristieke dakvorm, een extraverte functie. Door de bestaande plint volledig transparant te maken, fungeert deze als etalage naar de buurt en de ringweg. Hier presenteert de Kunst & Cultuur tak zich.

De zichtbaarheid zet zich voort in de praktijkhallen, waar het vernieuwde Techniekonderwijs van het Pleincollege is teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek. De vernieuwde en fris ogende opzet zal een belangrijke impuls geven aan de omliggende woonwijken.