Presentatie 18 tot en met 21 februari 2013: Nationale onderwijsbeurs Saoedi-Arabië I

Atelier PRO onderzoekt een samenwerkingsverband met het in Saoedi-Arabië gevestigde Al-Kayan Consulting Engineering. Met hun werken gebundeld staan ze van 18 tot en met 21 februari op de International Exhibition and Forum for Education in Riyadh.

Ernstjan Cornelis - Riyadh, 17 februari 2013 -
Het is denk ik wel gezond voor architecten en andere ‘control freaks’ mee te maken hoe een onderwijsbeurs in Saoedi-Arabië georganiseerd wordt. Het is 22 uur voor de opening en er heerst totale chaos. Er wordt gezaagd, getimmerd, geschilderd en vloerbedekking gelegd. Morgenochtend is de opening voor de pers en morgenavond komt de minister, maar hier is het nog een bouwplaats. Overal bellende mannen die druk gebaren. Ik durf eigenlijk nergens te gaan zitten, want overal ligt stof en voor je het weet zit je op een net geverfde kist.

Bij aankomst ziet onze 'booth' er heel zielig uit. Lelijk, gammel, shabby. Daar wordt mijn Deense collega Dorte Kristensen niet vrolijk van. Gelukkig komt de Saoedische partner, Sahker Talir Alamir, van Al-Kayan Consulting Engineering orde op zaken stellen en daar knapt Dorte zichtbaar van op. Inmiddels verschijnen uit allerlei hoeken en gaten hulptroepen. Soms westers gekleed, soms in eenvoudige kleding, soms in de prachtigste smetteloos witte gewaden met rood-wit geblokte doek en zwarte band op hun hoofd. Het werk wordt door gastarbeiders gedaan die, voor zo ver ik kan zien, overal vandaan komen. Onder meer uit Kenia en Pakistan. De Saoedi's geven aanwijzingen en bellen.

De eerste poster hangt nu en het begint ergens op te lijken. Er wordt nog gauw een tapijt besteld, alsof wij op een planken vloer staan, in plaats van de tamelijk afzichtelijke blauwe. Tot mijn verbazing is het tapijt binnen een uur binnen. Ook wordt besloten de blauwe stoelen een stille aftocht te geleiden om ze op de valreep te vervangen voor fraaiere zwarte exemplaren. Nu wordt onze steeds professioneler uitziende 'booth' allen nog omgeven door amateuristische panelen, maar ook daar gaat nog wat aan gebeuren. Binnen de kortste keren staan er mannetjes met rolmaten bij. De LCD standaard is afgeleverd en de folders zijn klaar; ze zijn nog warm van de drukker volgens mij.

Na het aanschouwen van deze metamorfose is het nu tijd om in het bureau van Al-Kayan de presentaties voor te bereiden en daarna volgt, hopelijk, een traditionele Arabische lunch. Niet helemaal traditioneel, want dan zou Dorte niet mee mogen eten anders dan in een kamer voor de dames.

Dit allemaal zo kort voor de opening... Zelfs het ministerie van onderwijs is nog volop in opbouw. Het is gewoon even wennen voor ons dat het hier zo gaat.