Nationale onderwijsbeurs Saoedi-Arabiƫ IV

Atelier PRO onderzoekt een samenwerkingsverband met het in Saoedi-Arabië gevestigde Al-Kayan Consulting Engineering. Met hun werken gebundeld staan ze van 18 tot en met 21 februari op de International Exhibition and Forum for Education in Riyadh.

Ernstjan Cornelis - 21 februari 2013 - Riyadh
We hebben een school bezocht in Riyadh. Het zal een waar paradijs zijn voor Ecophon. Wij werken op dit moment aan een renovatieproject van een Amsterdamse school waar wij dachten dat het erg was, maar dit is echt een drama.

Het is goed om een school van binnen te ervaren als je van plan bent hier iets te gaan doen. De school is een private school voor de elite. We durven ons daarbij niet af te vragen hoe een gewone school er dan uit ziet. Het is allemaal ernstig aan verbetering toe. De nieuwbouw is echter wel beter. Er zit een prachtige sporthal bij, met kerk-akoestiek en allerlei futuristische opbouwleidingen, maar wel met zwembad in de kelder.

Dorte is in het voordeel. Zij mag ook naar de meisjesschool waar het absoluut verboden is voor mannen. Toch is ook daar verandering in aangekondigd. Binnenkort mogen vrouwen les gaan geven aan mannen. Het zal een schok zijn, maar het opent ineens een heleboel mogelijkheden voor vrouwen om te gaan werken. Voor mannen blijft de vrouwenafdeling voorlopig verboden gebied. Gisteren heeft Koning Abdoellah voor het eerst een vrouw beëdigd als lid van de Shoeraraad. De raad bestaat uit benoemde leden die de koning advies geven over wetgeving. De benoeming heeft bij conservatieve geestelijken in het streng Islamitische land kwaad bloed gezet. Dit geeft meteen de moeilijke positie van de koning weer. Hij wil veranderen maar als hij daarmee te veel kwaad bloed zet bij de geestelijken, dan kan er weer extremisme ontstaan.

Ondertussen op de beurs is de stand van onze Chinese overburen, Labotrix klaar. De spullen zijn gearriveerd en ze hebben als gekken gewerkt om alles in elkaar te zetten om tenminste nog 2 dagen operationeel te zijn. We leven met ze mee.

Deze week hebben we met onze partners een gezamenlijke aanbieding voor het kantoor Saudi Airlines in Jeddah ingediend. We waren al van de laatste 9 opgeschoven naar de laatste 3 en omdat een Amerikaanse concurrent niet is op komen dagen, zitten we momenteel bij de laatste 2. Als het goed is, worden zaterdag de enveloppen geopend. Maar het blijft Saoedi Arabië, dus het kan net zo goed volgende week zijn. Het kan ook net zo goed zijn dat de aanbesteding opnieuw gehouden wordt.

Vandaag gebeurde er iets vreemds: een afspraak ging door en zelfs voor de afgesproken tijd. Dat is weer een geheel nieuwe ervaring. We gaan uit eten met het echtpaar waar ik gister over schreef. We worden getrakteerd op het beste Saoedische voedsel van Riyadh, naar ons idee, en de contacten worden versterkt.

Bij het sluiten van de beurs komt er nog een verrassing. Een prins van de Koninklijke familie, een zoon van de koning, heeft bijzondere belangstelling voor de regiokantoren van Enexis. Onze Saoedische partner valt van zijn stoel als hij het hoort:"Wow, that is a very potential client! Did he get inside our booth?" Yes he did! Wie weet krijgt het een vervolg.

Inmiddels zitten we op het vliegveld, we vliegen vannacht via Parijs terug. Dorte gaat weer normaal gekleed. Het is mooi geweest, in vele opzichten.