Scholencongres 15 april 2014: Voorbeeldscholen

Op dinsdag 15 april vindt in LantarenVenster in Rotterdam ‘Het Grote Scholencongres’ plaats. Een gezond binnenklimaat, nieuwe onderwijsvormen en een minimale exploitatie – dat zijn de thema’s die op het congres centraal staan. De eerste sprekers zijn nu bekend: architecte Dorte Kristensen van atelier PRO, Marlies Rohmer en Jaap Wiedenhoff van ABT.

Waar de ene school zijn klaslokalen voor een deel inruilt voor een open studielandschap, daar vraagt de andere school alweer om de klaslokalen terug te brengen. Hoe zal het onderwijs zich op dit punt richting de toekomst ontwikkelen? Wat kunnen we van de experimenten in onder meer Denemarken leren? En hoe ontwerp je als architect een studielandschap dat echt werkt?

Welke gevolgen heeft een minimale exploitatielast voor de materialisering van de schoolgebouwen? Architect Dorte Kristensen (atelier PRO) zal in haar lezing de opgave vervolgens specifiek vanuit het interieur benaderen. De beweging van klaslokalen naar opener studielandschappen, en weer terug, zal door Kristensen geanalyseerd worden. De experimenten in Denemarken, waar zij zelf opgegroeid is, zullen hierbij niet ontbreken.

Dorte Kristensen is  binnen atelier PRO verantwoordelijk voor de onderwijsprojecten. 
Ze ontwierp een twintigtal bijzondere en vernieuwende scholen en stond aan de wieg  van baanbrekende onderwijsconcepten als de Brede Scholen, Multifunctionele Accommodaties (MFA), Integrale Kind Centra en instellingen met BSO wissellokalen.
Daarnaast was Dorte bij de BNA bestuurslid  van de STARO, ’Stichting Architecten Research Onderwijs’.


Meer informatie over het congres en het bestellen van kaarten