Opgeleverd: Onderwijspark Ezinge, MFA Krimpen a/d Lek en Montessorischolen Valkenbos

Deze weken zijn maar liefst drie onderwijsprojecten van atelier PRO opgeleverd. Het betreft: Onderwijspark Ezinge, multifunctionele accommodatie Krimpen a/d Lek en Montessorischolen Valkenbos in Den Haag. Alle locaties herbergen meerdere, complementaire functies. Kenmerkend voor de drie gebouwen is het efficiënte gedeelde gebruik, terwijl de gebruikers toch ook elk een eigen gezicht hebben.

Opvallende verschijning in Ezinge

In Onderwijspark Ezinge delen vijf scholen allerlei faciliteiten op circa 30.000 m2. Het gebouw in Meppel is een opvallende verschijning, met de verschillende bronstinten die gedurende de dag met de Hollandse luchten mee veranderen. Wij ontwierpen het gebouw zo dat de scholen zelfstandig kunnen functioneren en tegelijk onderling verbonden zijn.

Het gebouw is licht, de entrees in de glazen bouwdelen zijn transparant en uitnodigend. Een centraal gelegen watervaltrap langs vides en loopbruggen vormt een ware 'route architecturale' door het gebouw. We ontwierpen ook het interieur
en naastgelegen sportpark. Het gebouw wordt verder verbijzonderd door het grote
glaskunstwerk naar ontwerp van Driessen + Van Deijne uit Amsterdam.

MFA Krimpen in T-vorm
De multifunctionele accommodatie in Krimpen a/d Lek huisvest twee basisscholen, buitenschoolse opvang en een gymzaal, totaal zo’n 3200 m2. Ook hier stond atelier PRO voor de uitdaging om een samenhangend geheel te maken, waarbij de verschillende identiteiten herkenbaar blijven. De kleinschalige (woon)omgeving vroeg daarnaast om een zorgvuldige inpassing. Vanaf de straat ziet de voorbijganger nu slechts een schoolplein en één van beide scholen. Dit komt door de gekozen T-vorm, met op de begane grond centraal alle gedeelde functies zoals gymzaal, aula's, speellokaal en in de poot van de T de BSO. Aan weerszijden reiken de 'armen' van de T naar de straat, met op de begane grond de onderbouw van de scholen. Op de verdieping liggen de bovenbouwlokalen en een handvaardigheidslokaal. Het geheel is opgetrokken uit licht metselwerk en de milieu- en duurzaamheidsscore van de nieuwe MFA is uitzonderlijk goed.

Wissellokalen in Valkenbos
Het nieuwe onderkomen van twee Montessorischolen in Valkenbos herbergt ook een
kinderopvang, buitenschoolse opvang en een gymzaal, totaal circa 4400 m2. De
nieuwbouw in Den Haag is uniek omdat het een veel verdergaande samenwerking
mogelijk maakt dan wat op dit moment de maatstaf is. De ‘wissellokalen’ spelen
hierin een grote rol: flexibele en multifunctionele lokalen. Deze maken de
individuele scholen compacter en kunnen ook door de BSO gebruikt worden:
gunstig voor de bezettingsgraad. De gymzaal heeft tevens een speciale
avondingang voor de buurtbewoners. De grote puien bestaan uit brons geanodiseerde kozijnen en grote witte panelen. Op de begane grond markeren wit gestucte volumes de entrees. Bij het gebouw komen twee permanente werken van kunstenaar Sander Bokkinga.

In september worden de locaties officieel geopend en starten de scholen het schooljaar in het nieuwe gebouw. Wij wensen ze alvast veel succes en plezier! Op dat moment gaan wij ook officiële publicatiefoto's maken en persberichten versturen.