Presentatie in Moskou (deel 3)

Moskou! We komen op een plein met zitzakken en waterpijpen met een super relaxte sfeer. Spannende dag vandaag, presenteren voor de opdrachtgever. Op de fiets door een stad van 20 miljoen inwoners, maar wel heel relaxed. Lopen is ook heerlijk maar als je je vergist, wat bij het ontbreken van leesbare straatnamen goed mogelijk is, kun
je met de fiets makkelijker corrigeren.

We zijn bij Strelka en presenteren in ons beste Engels een plan dat al heel ver uitgewerkt is. Dat is aan de ene kant sterk, aan de ander kant gevaarlijk. Gisteren hebben we het terrein pas echt kunnen ervaren en dan merk je natuurlijk dat een paar zaken iets anders ligt. Dingen die je uit hoogtekaarten en foto's maar moeilijk kunt ervaren. Grappig is dat we in eerste instantie gewoon, dat zijn we gewend, foto's nemen, terwijl je als mens heel anders kijkt. Een filmpje maken is natuurlijker en veel slimmer. Het geeft meer gevoel en meer diepte.

De presentatie loopt soepel en ze stellen veel vragen. Ze leggen wel met het grootste gemak een weg omdat daar wat huizen komen, maar daar wordt het plan beter van. We raken even in paniek als ze vragen of het plan ook gespiegeld kan worden! Dan hadden we opnieuw moeten beginnen. Gelukkig kunnen we hun aanwijzingen absorberen in ons plan. 

We fietsen naar het Gorki park waar het fietspad van Moskou ligt. Het is een oase van moderne landschapsarchitectuur. We zoeken naar het nieuwe gebouw van Koolhaas. We vinden in het park niets van enige Koolhaas allure. Dat klopt ook, want het gaat over de renovatie van een Sovjet gebouw maar daar is men nog niet aan begonnen. We kunnen in ieder geval zeggen dat we de Sovjet-ruïne ervan gezien hebben.

's Middags gaan we naar onze lokale partner. Het is een heel jong bureau dat 10 jaar geleden gestart is en nu met 300 man is. Dat is aan hun kantoor te merken. Ze barsten uit hun voegen zoals op de foto te zien is. Elke vierkante meter wordt benut en ze hebben zelfs een stukje in de lucht gebouwd. Hoe je je hier kunt concentreren is ons een raadsel. Gelukkig voor ze gaan ze binnen een paar maanden naar een grote fabriekshal, die voor ze verbouwd wordt. Daar kunnen ze allemaal bij elkaar zitten, in plaats van verspreid binnen 1 blok over verschillende verdiepingen.

Terug op het vliegveld komen we Jeroen de Willigen van de Zwarte hond tegen, die hier voor stedenbouwkundige plannen is. Wat een toeval! Hij is al een keer of wat geweest maar nog nooit bij Strelka. hij belooft zijn leven te beteren.

Licht uitgeput gaan we terug naar Amsterdam met nog 1 week om het werk af te ronden. De gemengde gevoelens ten aanzien van Rusland zijn gebleven, als ik de kranten lees.

Dit is de derde blog in deze serie. Lees ook de eerste en tweede blog:
Lada sightseeing en de Strelka Bar
Met zonder jas naar Moskou