Commercial negotiations

We beginnen de vrijdag rustig. We hebben alle tijd want de "commercial
negotiations" beginnen pas op 17.00uur. Moskou is nu wel een beetje grauw
bewolkt. De globalisering heeft ook Moskou bereikt, de reclames van H&M zijn
gelijk aan die in Nederland en waarschijnlijk nog 25 andere landen.

Eerst gaan we terug naar Strelka. Het is niet officieel toegestaan, maar ook weer niet echt verboden, om de panelen van de anderen te zien. We hadden hier meer een cultuur verwacht waarbij alles verboden is tenzij het is toegestaan, maar dat valt mee. Daarentegen als het dan verboden is, dan is het ook onbespreekbaar. Zo mag je hier geen klaslokalen maken die op noorden gericht zijn. Waarschijnlijk een regel uit de tijd dat dan de koude wind om je oren vloog en je dus hele kleine ramen moest maken. Dan heb je op het noorden wel erg weinig daglicht.  Dat met moderne kozijnen dit geen probleem meer is, doet er kennelijk niet toe. Het kan dus gebeuren dat we 1 vleugel van ons plan iets moeten draaien want noordoost is niet verboden. En dan voldoen we weer.

De plannen van de concurrenten zijn verrassend. We hadden ze tijdens onze
presentatie op donderdag wel vanuit onze ooghoeken gezien, maar als je
presenteert heb je wel wat anders aan je hoofd.

We hebben een plan dat ons niet echt aansprak, om het voorzichtig uit te drukken, voor het Engelse plan aangezien. Het bleek echter van de Fin te zijn. Het plan van de andere Nederlandse architect is te recht naar onze smaak en een wit aluminium gebouw in de sneeuw leek ons geen succes. Het plan van de Deense collega is echt prachtig. We zagen dat echt als onze grootste concurrent. En toch is hij tot onze grote verbazing, en ook van die van hem, niet bij laatste 3 gekomen. Het Engelse plan is sterk versnipperd in allerlei losse gebouwtjes en dat lijkt ons niet handig in een land waar het bijna altijd steenkoud, nat of zeer heet is. 

's Middags hebben we een voorbespreking met onze lokale partner. Die had bij de presentatie het idee dat ons plan volgens de opdrachtgever de laagste bouwkosten heeft. En gezien de compactheid van ons plan vergeleken met de overige plannen leek ons dat ook waarschijnlijk.

Al met al hebben we het gevoel een grote kans te hebben. Dat gevoel werd versterkt door de commercial negotiations. Men was zeer positief, maar ze willen nog wel zien hoe we een aantal opmerkingen gaan verwerken. Het lijkt er op dat als we dat goed doen en we komen uit de commerciële punten, dat we heel dicht bij zijn.

We zijn er dus nog niet maar liggen we niet gewoon op kop? Hopen dat het ons niet
ontglipt.

Ernstjan

Dit is deel 3 in een serie, lees ook deel 1 en deel 2.