Gastcollege 10 oktober 2012: Reinwardt Academie Amsterdam

Ons van oorsprong Deense directielid Dorte Kristensen heeft op 10 oktober een gastcollege verzorgd aan de Reinwardt Academie in Amsterdam over de Finse grootmeester architect Alvar Aalto en zijn plek in het nationalisme van Finland.
Voor een internationale groep masterstudenten  was dit een eerste introductie in de Finse architectuur, waarna zij op excursie zijn gegaan naar Helsinki en Jyväskylä.

Het gastcollege en excursie is onderdeel van het programma Master of Museology van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hierbij werken studenten aan een opdracht voor het Alvar Aalto Museum gebouwd in 1973 in Jyväskylä. De opdracht houdt in grote lijnen in dat ze een voorstel doen voor de toekomst, hoe het museum kan inspelen op twee heel verschillende doelgroepen, namelijk de (lokale) bevolking en de (architectuur)experts die vanuit de hele wereld naar het museum afreizen voor hun 'held'.

De studenten waren heel erg tevreden en raakten erg geïnspireerd door Dorte's verhaal:

'Ze wist ons echt de ogen te openen en ik denk dat we achteraf allemaal op een andere wijze naar Aalto's gebouwen hebben gekeken.'