Oplevering Kop van het Dok: sluitstuk van een vernieuwd stuk stad in Vlissingen

De afgelopen tien jaar is atelier PRO intensief betrokken bij de transformatie van een historisch maar in verval geraakt deel van de Vlissingse binnenstad - de voormalige scheepswerf ‘De Schelde’ - tot een nieuwe, levendige stadswijk: het Scheldekwartier. Op vrijdag 16 juni was de feestelijke oplevering van het letterlijke en figuurlijke sluitstuk van deze ontwikkeling, woningbouwcomplex Kop van het Dok.

Onze betrokkenheid bij het gebied begon in 2013, toen WVO zorg ons de opdracht gaf voor de transformatie en uitbreiding van de voormalige Plaatwerkerij tot Woonzorgcentrum Scheldehof. In dit complex is ruimte voor somatische woningen, psycho-geriatrische plekken en aanleunwoningen, maar ook voor een mix van publieksvoorzieningen zoals een brasserie, ateliers, een bioscoop, een theater, een kapsalon, winkels en een parkeergarage.

Met Kop van het Dok zijn nu ook 180 ‘gewone’ woningen toegevoegd aan het complex, die deels zo zijn ingericht dat er zorg verleend kan worden, en die bestaan uit een mix van sociale huur, middenhuur en koopwoningen. Met de oplevering van het project is een heel nieuw stuk stad rond het oude scheepsdok ontstaan, waar alle bewoners van Vlissingen - van jong tot oud - zich thuis kunnen voelen. De wijk biedt een groeiende diversiteit aan woningen voor de oudere doelgroep - van woningen voor mensen die heel veel zorg nog hebben tot woningen waar mensen gewoon zelfstandig kunnen wonen - en dat middenin de maatschappij.