Veurs Voorburg – een VMBO dat gezien mag worden

De scholen zijn weer begonnen, ook op het Veurs in Voorburg. Medio 2022 is deze kleinschalige middelbare school voor VMBO verhuisd naar een nieuw gebouw, ontworpen door atelier PRO. De nieuwbouw heeft een heldere, compacte vorm en een gevel van ambachtelijk metselwerk die aansluit bij de omliggende bebouwing. Bijzonder is echter vooral dat de school ook visueel en maatschappelijk een relatie aangaat met de omgeving.

De school opent zich naar de buurt en haar bewoners - en dat is een bewuste keuze: door te laten zien wat het VMBO allemaal te bieden heeft aan leerlingen en de samenleving, willen we de beeldvorming rond dit type school doorbreken. Op de begane grond bevinden zich praktijklokalen, maar ook een lesrestaurant met een zichtbare keuken en een ‘oefenwinkel’, voor mensen uit de wijk. Zo is visueel én in de praktijk te zien wat het VMBO-onderwijs inhoudt.

Het gebouw wordt gekenmerkt door openheid, maar ook door geborgenheid; ons doel was om een school te ontwerpen met een thuisgevoel. Hierdoor zijn de leerlingen trots op hun gebouw - en er daardoor zuiniger op. Daarnaast wordt er een duidelijk signaal afgegeven: VMBO leerlingen zijn het waard dat er in ze geïnvesteerd wordt.

De nieuwe school heeft, mede door de zorgvuldige maatschappelijke, architectonische en ruimtelijke inpassing, de wijk en de leerlingen een positieve impuls gegeven. Een VMBO dat gezien mag worden!