De Gouwe & De IJssel – goed en betaalbaar wonen

Sociale woningbouw creëren op een aantrekkelijke binnenstedelijke locatie langs het water, en ook nog van hoge kwaliteit: wooncomplex De Gouwe & De IJssel bewijst dat het kán.

Atelier PRO ontwierp voor corporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland een wooncomplex met 67 appartementen in Gouda – 67 sociale woningen, iets waar enorme vraag naar is. Daarbij is op alle fronten gekozen voor kwaliteit: het ontwerp is zorgvuldig gedetailleerd, het complex staat op een markante locatie, de woningen zijn ruim opgezet, ieder appartement heeft een eigen wintertuin, en ook biodiversiteit is meegenomen in het ontwerp; zo is er sociale woningbouw ontstaan met de kwaliteit van een koopwoning. Dat de behoefte aan dit soort woningen groot is bleek wel: voor de 67 appartementen – en dat zijn er al 4 meer dan in de oorspronkelijke plannen – schreven zich meer dan 2.000 mensen in.

In hun zoektocht naar een geschikte plek voor het wooncomplex kozen de corporaties voor een in onbruik geraakt plot aan de rand van de Goudse binnenstad, in plaats van een nieuwe locatie buiten de stad - voor verdichting in plaats van ‘bouwen in het weiland’.  Het complex staat in De Korte Akkeren, een volkswijk met veel sociale woningbouw; op de plek van het complex bevond zich eerder een middelbare school. De nieuwbouw zorgt voor verbetering van de wijk, en werd als dusdanig ook omarmd door de buurtbewoners. Hun voornaamste vraag tijdens de bouw: “wanneer is het klaar en hoe kan ik er wonen?”

Lees hier meer over het project