Appartementen Gouda

Woonen in Gouda


langs 'De IJssel' en 'De Gouwe'

Appartementen Gouda

Op een markante locatie in Gouda heeft atelier PRO een wooncomplex met 67 appartementen ontworpen voor de woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland. De 63 sociale huurappartementen zijn bedoeld voor de voornaamste doelgroep van beide corporaties: de huurder met een smalle beurs.De hoge toren op de hoek van de Rotterdamseweg en het stroomkanaal vormt een markering van de entree van Gouda met 38 appartementen. Deze is van Woonpartners Midden-Holland en is 'De Gouwe' gedoopt. Het lage gebouw dat qua architectuur meer de verbinding zoekt met de naastgelegen wijk Korte Akkeren, bevat 29 appartementen. Deze is van Mozaïek Wonen en heet 'De IJssel'. De namen verwijzen naar de twee grote rivieren die dichtbij deze locatie stromen. Op de begane grond zijn beide gebouwen met elkaar verbonden door middel van een gezamenlijke plint.

Het complex is ontworpen als een ensemble waarbij metselwerk de verbindende factor is.
Diversiteit en accenten worden gemaakt door verschillende verbanden en voegkleuren. Bij de hoge ‘De IJssel’ wordt de verticaliteit in de gevel benadrukt, bij ‘De Gouwe’ zijn er horizontale banden.
Het merendeel van de appartementen heeft vier kamers. Alle appartementen hebben een royale buitenruimte, die voor geluid afgescheiden kan worden door middel van glazen schuifpanelen.

Gasloos en Bijna Energieneutraal
De woningen zijn volgens de nieuwste eisen gasloos en Bijna Energieneutraal gebouwd. Binnen de woningen is extra geïnvesteerd in een goed leefmilieu. Er is een groen dak tussen de torens. Ook werken de corporaties mee aan het faciliteren van elektrische deelauto's. Dit is een van de oplossingen om het aantal auto's te verminderen en de parkeerdruk te verlagen.

 

Publicaties

AD Alphen Levensloopbestendige huurwoningen in Gouda
AD 9 december 2021

 

  • Exterieur
  • De IJssel
  • De Gouwe
  • 'De Gouwe' en 'De IJssel'
  • Exterieur
  • Exterieur