Lieven de Key penning: interview over ‘Rudolf Steiner College en School’ nu online!

Ons project ‘Rudolf Steiner College en School’ in Haarlem is één van de 10 genomineerden voor de Lieven de Key penning en de publieksprijs. Organisator ‘Spraakmakend Haarlem’ liet over alle 10 projecten een video maken, en interviewde projectarchitect Martijn de Visser voor atelier PRO.

Je stem uitbrengen op het project kan online en op locatie bij ABC Architectuurcentrum Haarlem, waar de expositie van alle genomineerde projecten te zien is. Doe dat wel vóór 19 november, want op de 21ste is de feestelijke uitreiking van de prijs.

Wat maakt het project bijzonder? Martijn de Visser:

“De opgave was om op een beperkte plot niet één maar twee scholen kwijt te kunnen - waarvan één in een bestaand, verouderd gebouw, om beide gebouwen te verbinden, en om ook nog voldoende buitenruimte over te houden; dit alles binnen de ontwerpprincipes van het Steineronderwijs, met afgeschuinde hoeken en natuurlijke materialen. Met die opgave zijn we aan de slag gegaan. In het nieuwe gebouw hebben we het idee van de mineraal geode toegepast: aan de buitenkant strak en aan de binnenkant organisch. Aan de pleinzijde ‘breekt’ dit gebouw open, waardoor terrassen ontstaan die een verlengstuk vormen van het schoolplein. De organische architectuur gaat uit van vormen in de natuur. De belangrijkste uitdaging was om de twee grootste ruimtes - de gymzaal en de theaterzaal - een goede plek te geven. Door deze te stapelen en in het midden van het nieuwe gebouw te positioneren ontstond de basis voor het verdere ruimteprogramma. Een vrije school vraagt om organische lijnen, die niet allemaal recht en hoekig lopen. Dat hebben we zowel in de nieuwbouw als de bestaande gebouw toegepast, waardoor je mooie perspectieven krijgt.”