Rudolf Steiner College en School, Haarlem

metamorfose


voor schoolgebouw uit de jaren ‘60

Rudolf Steiner College en School, Haarlem

In Schalkwijk in Haarlem is een schoolgebouw uit de jaren ’60 getransformeerd tot basisschool en BSO. Samen met de nieuwe naast gebouwde middelbare school vormt het een nieuw geheel; Rudolf Steiner School en College. Door een transparant tussenlid is het mogelijk om functies te delen.

School

Voor de school was een belangrijk uitgangspunt om de structuur van het bestaande gebouw zo optimaal mogelijk te gebruiken; aanpassingen zouden moeilijk en duur worden. Vanuit de vrije school-filosofie was er wel behoefte om de strakke gangstructuur te doorbreken en de school een hart te geven.

Hiervoor werd de entree verplaatst naar de oksel van het gebouw. Waar voorheen de toiletten waren is nu ruimte gecreëerd voor een ruime ontvangst grenzend aan het nieuwe eurithmie-lokaal, mediatheek en keuken. Een nieuwe trap en lift geven snelle toegang tot de 1e verdieping.

College

Doordat het nieuwe College een plek moest krijgen in de beperkte ruimte tussen bestaande school en de straat, is er een compacte opzet ontworpen in drie lagen.

Centraal in het gebouw zijn twee grote ruimten: de grote zaal en daarboven de gymzaal. De rest van het programma vouwt zich hier om heen. Daklichten brengen veel daglicht in gehele gebouw.

Aan de westzijde trapt het gebouw af naar het schoolplein. Hierdoor wordt het strenge orthogonale karakter verzacht en ontstaan ook bijzondere dakterrassen. Deze zijn te gebruiken door leerlingen en medewerkers.

Aan het schoolplein ligt de centrale entree en de kantine. Via een tribunetrap kan van hieruit het gebouw verder omhoog betreden worden. Een centrale trap en vides koppelen de verschillende verdiepingen aan elkaar en brengen licht en lucht in de hele school. De grote zaal en gymzaal krijgen een houten schil met een bijzondere vorm, hierdoor wordt intern de orthogonale opzet verzacht en deels ‘abgeeckt’.

Materialen

De gevels zijn van baksteen in combinatie met verduurzaamd hout. De gevels zijn aan de straatzijden ‘hard’ en uitgevoerd in stootvoegloos metselwerk. Aan de schoolpleinen worden de gevels kristallijner en zijn ze uitgevoerd in licht, verduurzaamd hout.

Bij de school zijn de bestaande houten kozijnen hergebruikt, waar nodig voorzien van nieuw glas. Verder is de gehele school voorzien van nieuwe isolatie en nieuwe gevelbekleding: van geschilderd beton naar verduurzaamd hout.

Interieur

Voor het interieur van het College is uitgegaan van een basis met natuurlijke kleuren en materialen, met accenten van meer uitgesproken kleuren. Bijzondere meubels zijn op maat ontworpen, zoals de uitgifte-balie en studieplekken. Er is een levende groene wand in de kantine.  Aan het eind van de verkeersruimten zijn de ramen voorzien van bijzondere glaskunstwerken van de hand van Ton Mensenkamp. De kleuren in het interieur van de basisschool zijn ontworpen door De Werkplaats GSB.

Duurzaamheid

De basisschool uit 1966 van architect Andriessen was verouderd en in slechte energetische staat. Door de renovatie is de buitenschil opgewaardeerd tot boven de huidige nieuwbouw-eisen. College en school zijn bovendien aangesloten op WKO. Ook voor de oudbouw is er dus geen gas-aansluiting meer. Er zijn PV-panelen geplaatst, waardoor het complex energieneutraal is. Daarnaast voldoen de scholen aan Frisse Scholen klasse B.

Natuurinclusief

Er is ook aandacht besteed aan natuurinclusiviteit: op de dakterrassen zijn grote geïntegreerde plantenbakken opgenomen. In de oostgevel zijn voorzieningen voor gierzwaluwen en mussen opgenomen en in de zuidgevel bijenstenen en sleuven voor vleermuizen.

 

Publicaties

Buurt profiteert mee van 'gasloos' Haarlems Dagblad

 

 


 

 

  • Nieuwbouw Rudolf Steiner college
  • Exterieur
  • Rudolf Steiner School
  • Exterieur
  • Interieur
  • Interior
  • Kantine college
  • Interieur college
  • Gym
  • Vogelvlucht Zuid