Kop van het Dok: een landmark voor stedelijke transformatie

Hoe verander je een vervallen, voormalig havengebied aan de rand van het centrum van Vlissingen in een levendige nieuwe stadswijk? Atelier PRO deed het, met een geschakeld en sociaal georiënteerd woon- en zorgcomplex voor ouderen.

De afgelopen tien jaar was atelier PRO intensief betrokken bij de transformatie van voormalige scheepswerf ‘De Schelde’ tot stadswijk het Scheldekwartier. Onze betrokkenheid bij het gebied begon in 2013, toen WVO zorg ons de opdracht gaf voor de herbestemming en uitbreiding van de voormalige Plaatwerkerij tot woonzorgcentrum de Scheldehof. In dit complex is echter niet alleen ruimte voor zorgwoningen, maar ook voor publieke functies: een brasserie, ateliers, een bioscoop, een theater, een kapsalon en winkels.

Met Kop van het Dok zijn nu ook 180 ‘gewone’ woningen toegevoegd aan het complex, die deels zo zijn ingericht dat er zorg verleend kan worden, en die bestaan uit een mix van sociale huur, middenhuur en koopwoningen.

Met de oplevering is een heel nieuw stuk stad rond het oude scheepsdok ontstaan, waar alle bewoners van Vlissingen - van jong tot oud - zich thuis kunnen voelen. Het Scheldekwartier biedt een diversiteit aan woningen voor een oudere doelgroep, middenin de maatschappij.