Woningen ZuiderDuinen, Den Haag

Maximaal wooncomfort


In rijke landschappelijke context

Woningen ZuiderDuinen, Den Haag

ZuiderDuinen is een woningbouwproject in het gebied tussen stad en duinen, omringd door groen. Het complex ligt naast de International School The Hague (ISH), op de hoek van de Ockenburgstraat aan de Wijndaelerweg. Atelier PRO was als architect van de ISH al goed bekend met het gebied; daardoor was het makkelijk voor ons om het project zorgvuldig in te passen,

opbouw schema

 

ZuiderDuinen bestaat uit 61 ruime koop- en huurappartementen met een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang in de plint. Om de openheid in het gebied maximaal te houden hebben we de woningen geclusterd in drie woonblokken. De parkeerplaatsen van de woningen zijn uit beeld gehouden door ze in een kunstmatige duin op te nemen; ook de voorzieningen, de bergingen en de hoofdentrees van de woonblokken bevinden zich in dit 'duin'. Aan de Wijndaelerweg-zijde heeft dit duin een stedelijk karakter met etalages en entrees, richting de duinen zorgt een groene glooiing voor verbinding met het omliggende landschap. Aan de zijde van de International School biedt het duin  ruimte aan het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. Boven op het ‘duin’ is een groen dek ontworpen.

Met ons plan reageren we op de rijke landschappelijke context: we hebben de bestaande hoogteverschillen gebruikt om de parkeergarage te verbergen en hebben het groene karakter doorgetrokken op de dekken. Belangrijk uitgangspunt was dat alle appartementen optimaal georiënteerd zouden zijn. Gevelopeningen van vloer tot plafond zorgen, samen met riante buitenruimtes, voor maximaal wooncomfort. Daarbij zijn drie verschillende soorten buitenruimtes gekozen: balkons, groene tuinen op het dek, en ruime dakterrassen door ‘setbacks’ op de topverdiepingen.

Met ZuiderDuinen heeft atelier PRO een sculpturaal volume ontworpen dat een zeer uitgebreid programma op een kwalitatieve manier weet in te passen in een bijzondere zetting - een compact alzijdig gebouw dat dynamisch op de bestaande kwaliteiten reageert. Daarmee is het een plek geworden waar mensen kunnen wonen verbonden met de stad en met respect voor het groen.

 

Publications

Architectenweb oktober 2021
Archello
Den Haag Centraal oktober 2020
Architectenweb januari 2017
ArchitectuurNL
Bouwwereld
Stedebouw & Architectuur

Prijzen en nominaties

Genomineerd voor Beste Woongebouw Haaglanden 2022

 

 

 

 

 

 

  • Entree © Luuk Kramer
  • Exterieur © Luuk Kramer
  • Exterieur © Luuk Kramer
  • Exterieur © Luuk Kramer
  • Exterieur © Luuk Kramer
  • Exterieur © Luuk Kramer
  • Vogelvlucht © Luuk Kramer
  • Situatie