Research en Diagnostiek Centrum ADORE, Amsterdam UMC

Duurzaam en flexibel


werkruimten vs. groene longen

Research en Diagnostiek Centrum ADORE, Amsterdam UMC

Atelier PRO heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van het Research en Diagnostiek Centrum (RDC) dat deel uitmaakt van het Amsterdam UMC. Het gebouw met kantoren en laboratoria aan de Van der Boechorststraat, is ongeveer 22.800 m² groot en is onderdeel van een grotere, toekomstige uitbreiding van het VUmc–complex.

Het gebouw is flexibel in opzet als een toekomstbestendige huisvesting voor het zogenaamde ‘ADORE’ project. ADORE staat voor Amsterdam Oncology and Neuroscience Research en behelst een nieuwe manier van medisch-wetenschappelijk onderzoek waarin het gebruik van de synergiën tussen oncologisch en neurowetenschappelijk onderzoek centraal staat.


Op elke verdieping is een mix van laboratoria en kantoren. Door de flexibele opzet kunnen deze op diverse manieren ingedeeld worden. In nauw overleg met de afdelingen Pathologie, Klinische Genetica, Oncologie en Neurologie is er een indeling gemaakt met concentratiewerkplekken, overlegwerkplekken, open werkplekken en kantoorvertrekken. Door de mix kunnen researchers snel schakelen van onderzoek in een laboratorium naar het werken aan een bureau.

Het gebouw is opgezet rond een binnenhof, die dienst doet als centrale ontmoetingsplek en licht, lucht en ruimte brengt tot diep in het gebouw. In het exterieur is er onderscheid gemaakt tussen de gevels aan straat en de tuin en gevels dwars daarop.

De straat- en hofgevel zijn vormgegeven met een raamwerk van zandkleurig glasvezelversterkt beton, waardoor ze een degelijke en robuuste uitstraling hebben. In de dwarsgevels komt het beton terug, maar prevaleert parelgrijs aluminium. In het interieur is er gekozen voor een ingetogen kleur- en materiaalgebruik. Lichte tinten zorgen in combinatie met hout voor een rustige en warme sfeer.

Het aangrenzende atrium is een ontwerp van Studio Hartzema.

Research en Diagnostiek Centrum is het eerste project in Nederland met Low Carbon Glass

 

Publicaties

Architectenweb

Glas in beeld p12-14 RDC Adore eerste project Low Carbon Glass

 

 

 • atelier PRO
  Entreegebied
 • atelier PRO
  Entreegebied
 • atelier PRO
  Exterieur
 • Exterieur
 • Atrium tijdens de bouw
 • Gevel tijdens de bouw