Nieuw Waterlandplein dingt mee naar Gouden AAP

Negen bijzondere Amsterdamse projecten dingen mee naar de Gouden A.A.P. 2014. Een van die projecten is de plint en daktuinen van het Nieuw Waterlandplein

Het project is onderdeel van een groter geheel: het oude Waterlandplein in Amsterdam Noord is deels door renovatie, deels door nieuwbouw in een nieuw jasje gestoken. Het stedenbouwkundig plan en 5 woontorens zijn ontworpen door de Architecten CIE. Drie bestaande torens zijn in een eerdere fase gerenoveerd door Hans van Heeswijk architecten.

Atelier PRO ontwierp drie blokken van twee lagen die fungeren als plint met winkels en voorzieningen, een woontoren, een aantal dakwoningen en ook de daktuinen van de lage bebouwing. De daken hebben door afwijkende ligging en functie, verschillende invulling gekregen.

Deze reportage van de Amsterdamse zender AT5 geeft een goed beeld van het nieuwe Waterlandpleingebied.

De Amsterdamse Architectuurprijs is een initiatief van Architectuurcentrum Arcam en is een prijs voor architect en opdrachtgever. Met de Gouden A.A.P. beloont Arcam het project dat óf het mooiste is van allemaal óf het meest exemplarisch voor de actuele situatie in Amsterdam óf het meest uitdagend en vernieuwend -idealiter: alles tegelijk. 

De totale bouwproductie in Amsterdam kende afgelopen jaar opnieuw een dalende lijn. Opvallend in de zogenaamde shortlist is de grote verscheidenheid aan opgeleverde projecten. Het Rijksmuseum kan als laatste ‘pre-crisis’ project worden gezien, ook staan herstructureringsprojecten, een particuliere woning, een winkelcentrum en een decoratelier op de lijst. De scholenbouw is met drie nominaties ruim vertegenwoordigd. 

 
De genomineerden, in willekeurige volgorde (project/ architect/ opdrachtgever):

Kraaipanschool / Architectenbureau Hoogeveen / Ymere
Villa K01 / Studioninedots / particuliere opdrachtgever
IKC Zeeburgereiland/ Studioninedots / Gemeente Amsterdam
Nieuw Waterlandplein / Atelier PRO / Nieuw Waterlandplein, Ymere, AM
Kindercampus De Jordaan/ Micha de Haas / Gemeente Amsterdam
De Studio GAK Noordvleugel / Architectenbureau Wessel de Jonge, ZECC Architecten / Stadgenoot, AM, BLP1 Properties
Rijksmuseum / Cruz y Ortiz arquitectos, Van Hoogevest architecten / Rijksmuseum, Rijksgebouwendienst
Brede School Het Meervoud / Architectenbureau Marlies Rohmer / De Key 
De Nationale Opera / VMX architecten / De Nationale Opera

Uitreiking vindt plaats op zaterdag 10 mei 2014.

Lees voor meer informatie hier het Persbericht van ARCAM