OntwerpOverleg bij Atelier PRO

‘Wat is de rol van de architect nu en in de toekomst? Hoe gaan wij daar binnen ons bureau mee om?’ Dit was het thema van het afgelopen Ontwerp Overleg. Een interne mail met de uitnodiging voor de bijeenkomst maakte alvast reacties los waarin die rol alvast werd bediscussieerd. En zo zien wij het graag bij PRO!

Het OO is een maandelijks terugkomend fenomeen. Alle architecten, interieurarchitecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen komen bijeen om projecten te bespreken die een fasewisseling doormaken. Zo passeert elk project wel een keer te revue, als prijsvraagontwerp of VO (Voorlopig Ontwerp) tot toch nog een laatste keer op de valreep als DO (Definitief ontwerp). Een zelfde soort overleg bestaat er voor onze technische tak.

We luisteren niet alleen naar elkaars presentaties, maar stellen ook kritische vragen. Dat betekent niet dat je met je project op het zweetbankje plaatsneemt, maar dat er een serieuze dialoog ontstaat tussen onze mensen. We schromen niet en public elkaars advies te vragen, zodat we met zijn allen tot de beste oplossingen komen. Interessant voor de oude rotten, zeer leerzaam voor de jonge garde.

Deze sfeer maakt het OO tot een uitstekend moment om nog iets extra’s uit het uur te halen aan de hand van een discussiethema. Zo maakte het thema ‘de rol van de architect’ een discussie los over hoe wij het beste kunnen samen werken met andere architecten. Aan de hand van de presentatie van de gewonnen EA interieur voor het Stadskwartier in Deventer werd de samenwerking met Neutelings Riedijk Architects besproken. Het interieur voor zorgcomplex St Willibrord in Middelburg werd besproken. Maar ook kwam er dankzij deze OO een blog tot stand waarin de ‘allroundersrol’ van atelier PRO bij het Meander Medisch Centrum de algemene kosten flink heeft kunnen drukken, en hoe dit nieuwe kennis en producten heeft opgeleverd.