Beeldkwaliteitsplan UMC Utrecht: een slapende schoonheid wakker maken

Het UMC Utrecht staat aan de vooravond van een grote verbouwing, en gaf atelier PRO daarom de opdracht om een nieuw beeldkwaliteitsplan op te stellen; dit plan wordt het uitgangspunt voor alle interieurs in het academische ziekenhuis van de Universiteit Utrecht/Utrecht University - een ‘binnenwereld’ met de omvang van een kleine stad. Met het nieuwe BKP zorgen we ervoor dat het gebouw één uitstraling krijgt en houdt, de identiteit van het UMC Utrecht uitdraagt, beter logistiek functioneert én lang meekan voor de toekomst.

Het UMC Utrecht, in 1989 opgeleverd naar een ontwerp van EGM architects, is door uitbreidingen en verbouwingen door de jaren heen verrommeld en verouderd. Voor de verbouwing had het ziekenhuis daarom behoefte aan langere lijnen en bewustere keuzes over logistiek en verblijfskwaliteit. Ook vanwege de omvang van het project is besloten om eerst een nieuw beeldkwaliteitsplan op te laten stellen. Atelier PRO ontwikkelde als pilot eerst een plan voor een aantal afdelingen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, de kinderafdeling binnen het UMC Utrecht; deze succesvolle pilot vormde de basis van het BKP voor het hele complex. Ook is atelier PRO supervisor van het plan.

Wat onze aanpak onderscheidend maakt is de distinctie tussen een ‘baseline’ en ‘contrapunten’. De baseline is het doorlopende kleur- en materiaalpalet voor het ‘algemene’ interieur; het is tijdloos maar niet sfeerloos, heeft door het gebruik van neutrale kleuren en materialen een lange levensduur en schept rust. Rust kan men echter alleen ervaren als er ook dynamiek is, één van de redenen waarom er ook contrapunten nodig zijn: plekken waar de ruimte verbijzonderd is, omdat de ruimte ook bijzonder is. Tegelijkertijd maken we ook gebruik van de bestaande kwaliteiten van het gebouw – de mooie lichtinval via de daklichten, de open opzet met veel ruimte voor groen - om zo een slapende schoonheid weer wakker te maken.