Wooncomplex Zuiderduinen past op natuurlijk wijze in omgeving.

We staan in Nederland voor een enorme woningbouwopgave. In Den Haag is de ruimte voor extra woningen beperkt. En je kunt gebouwen niet zomaar ergens neerzetten. Na de vraag waar? houden wij ons als architecten bezig met het antwoord op de vraag hoe? Volgens de contextuele visie van atelier PRO moet een gebouw op een natuurlijke wijze integreren in de bestaande omgeving en zo meerwaarde creëren voor die omgeving. Zuiderduinen, een nieuw wooncomplex aan de rand van de Haagse duinen is daar een goed voorbeeld van.

 

Uiterlijk van een duin
“Wij maken gebouwen die niet zomaar overal kunnen staan” legt senior architect Martijn de Visser uit in een interview met Den Haag Centraal van 22 oktober 2020. “Voor de appartementen hebben we zandkleurige bakstenen gebruikt. Ook zijn tussen de woonblokken daktuinen aangelegd met typische duingewassen, waardoor het gehele complex het uiterlijk heeft van een duintuin”. Lees hier het volledige artikel.

 

Wonen op duin en puin
Het wooncomplex is gebouwd op ‘puinduinen’. Kunstduinen die na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd met het puin van het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout. Om de begane grond leeg en egaal te maken moest een deel van dit puin afgevoerd worden. Het terrein is verder zo veel mogelijk intact gelaten om het nieuwe woongebied op een natuurlijke manier over te laten lopen in de duinen.

 

Zuiderduinen
Het wooncomplex bestaat uit twee blokken van 38 koopwoningen en een blok met 23 huurappartementen in het hogere segment.

Lees alles over het ontwerp van wooncomplex Zuiderduinen op de projectpagina

 

(Afbeelding © Beeldenfabriek)