Interieur Cultuurhuis De Klinker, Winschoten

Culturele expressie


geïnspireerd op Gronings Expressionisme

Interieur Cultuurhuis De Klinker, Winschoten

In Cultuurhuis De Klinker in Winschoten wordt expressie in al haar dimensies beoefend, getoond en bewonderd. Het interieur is afgestemd op de levendige vorm van het gebouw. Het ontwerp is gebaseerd op twee uitgangspunten. Het publiek moet zich welkom voelen om cultuur te snuiven en aangemoedigd worden om een vorm van culturele expressie te beoefenen. Het moet gaan om een hot spot waar het publiek de eigen regionale signatuur terugvindt.
Dit inspireerde de ontwerpers om synergie te creëren door de verschillende functies te combineren.

Cultuurhuis De Klinker beschikt over een theater, bibliotheek, kunstencentrum, radio- en TV-studio en een theatercafé. De beperkte ruimte moest diverse functies bieden. Er is veel aandacht besteed aan benodigdheden van de afzonderlijke programma’s en het creëren van verschillende sferen.


De foyer
Bij het betreden van het gebouw is de eerste indruk de ruimtelijke werking van de foyer, het hart van het gebouw. De ruimtelijke sfeer wordt bepaald door de dynamische positionering van het theater. De ronde vorm van het theater en de indrukwekkende ruimte met zijn expressieve vides vormen het hart van het gebouw. De foyer ontsluit alle functies.


Het volume van het theater wordt losgekoppeld van de vloeren en benadrukt de hoge leegtes eromheen. De witte muren en het plafond creëren een gevoel van ruimtelijkheid. Overdag dringt het natuurlijke licht de binnenruimte in via de dakramen. Het daglicht weerkaatst op de geschubde houten wand van de theaterzaal en zorgt voor een warme gloed. ’s Avonds wordt de sfeer in de foyer bepaald door de intensiteit en kleur van de verlichting.
Het kunstlicht bestaat uit RGB LED en kan op veel manieren geprogrammeerd. Hierdoor kunnen uiteenlopende sferen gecreëerd worden, afhankelijk van de soort uitvoering, van klassieke optredens tot popconcerten.

Naast de functie van publiek domein verbindt de foyer alle functies binnen het cultureel centrum. De ruimte reageert als een kameleon. Overdag maakt de bibliotheek gebruik van de foyer om boeken uit te stallen en is het leeszaal die zich uitstrekt tot in het theatercafé. De culturele vorming en informatie is dominant aanwezig in de ruimte vanaf de voordeur tot aan de bovenste verdieping, waar een deel van het kunstencentrum zich bevindt. ’s Avonds wordt de ruimte volledig in bezit genomen door het theater.

Theaterzaal
Centraal in het gebouw is de grote theaterzaal, met 650 zitplaatsen verdeeld over de parterre en een balkon met loges. Het theater ademt een klassieke en toch dynamische sfeer. Zitplaatsen en gordijnen zijn levendig donker rood, wat de typische intieme theatersfeer creëert, terwijl de muren donkergrijs zijn en bedekt met akoestische elementen. Deze elementen bevatten in kleur verstelbare verlichting, voor het creëren van verschillende sferen. De akoestische elementen zijn bedekt met geperforeerde platen die karakteristieken weergeven van het regionale Groningen zoals de zee, riet, hout, en vogels. Het doos-in doos theater heeft een ruwer, meer eigentijdse sfeer met rauwe betonnen wanden met contrasterend groenblauwe akoestische elementen. Het speciale in deze ruimte is het gigantische raam, waardoor het daglicht schijnt tijdens muziek recitals en lezingen. Tegelijkertijd is hier totale verduistering mogelijk voor theater- en bioscoopvoorstelling. De multifunctionaliteit van deze ruimte biedt veel mogelijkheden.

Cultuurhuis De 'Klinker' is bijna de hele dag open, en door de synergie mogelijkheden van de ruimtes bruist het culturele leven van Winschoten de hele dag door.
Het gebouw is echt een kameleon: overdag is het de culturele woonkamer voor de inwoners van Winschoten en ’s avonds als de lichten dimmen, worden dromen waar en ontstaat poëzie ... Het is theater!

Wat vinden opdrachtgever en eindgebruiker er van? Dat lees je hier

publicaties

Leerdomein 34-SD4 Het belang van de maatchappelijke bibliotheek p15,16

Brick buildings volume 1, august 2017, p74-79
ArchitectuurNL 01 2016
Bouwen in het Noorden, april 2015
Zichtlijnen, vakblad voor podiumtechniek mei 2015
Dagblad van het noorden juni 2015, interview Roland Halbe
Dagblad van het Noorden, 22 september 2014
Stedenbouw 709 2013, p38-39Stedenbouw 709 2013, p38-39

Video van de bibliotheek van Winschoten
Bibliotheek in Cultuurhuis de Klinker van Winschoten in de top 3 van Nederland

 • Eva Bloem
  Receptie (foto Eva Bloem)
 • Roland Halbe
  Foyer 's avonds (foto Roland Halbe)
 • Foyer overdag (foto Eva Bloem)
 • Eva Bloem
  Bibliotheek op de eerste verdieping (foto Roland Halbe)
 • Tweede verdieping (foto Roland Halbe)
 • Foyer
 • Roland Halbe
  Grote zaal met 650 zitplaatsen (foto Roland Halbe)
 • Roland Halbe
  Theaterzaal (foto Roland Halbe)
 • Theaterzaal
 • Geperforeerde verlichtingspanelen met artistieke elementen van de provincie Groningen
 • Eva Bloem
  Detail (foto Eva Bloem)
 • Eva Bloem
  Café (foto Eva Bloem)
 • Eva Bloem
  Fragment van de singles (foto Eva Bloem)