Buurschap Roosenhorst

Buurschap Roosenhorst

Buurschap Roosenhorst

Architectuur
Woningbouw
Stedenbouw
Architectuur
Woningbouw
Stedenbouw
Buurschap Roosenhorst, Voorschoten

Een landschap om in te wonen

Méér dan een woonwijk is buurschap Roosenhorst in Voorschoten een landschap waarin gewoond wordt. De 41 woningen in de nieuwe wijk zijn verdeeld over vier ‘kamers’ met elk een eigen architectuur en inrichting: het Lint, de Boomgaard, de Bosrand en het Landhuis. De vier kamers weerspiegelen én herstellen het omringende historische landschap en haar bebouwing. Voor de woningbouw hebben we vier types ontworpen: losstaande huizen in een lint, boerderijen met onder de kap twee of drie woningen, vrijstaande villa’s en een landhuis met appartementen. De buitenruimtes tussen de woningen worden collectief gebruikt én beheerd door de bewoners, de verbinding tussen mensen staat centraal.
Genomineerd voor:
Longlisted voor RAP (Rijnlandse Architectuurprijs) 2023
Nominatie Archdaily Best building of the Year award 2023
Nominatie Beste Woongebouw Haaglanden 2022
Awards
Longlisted voor RAP (Rijnlandse Architectuurprijs) 2023
Nominatie Archdaily Best building of the Year award 2023
Nominatie Beste Woongebouw Haaglanden 2022
Opdrachtgever
Vink Bouw
Locatie
Veurseweg, Voorschoten
Grootte
11.020 m²
Periode
2016
heden
2022
Oplevering
2022
Project status
Opgeleverd
Laad meer

Een woonwijk als ‘community’

We hebben er bewust voor gekozen om Roosenhorst op te zetten als een ‘buurschap’. Wat een buurschap anders maakt dan een buurt is dat buren er zoveel mogelijk samen werken. Het idee is dat de bewoners van Roosenhorst gemeenschappelijk gebruik kunnen maken van de buitenruimtes en deze ook collectief beheren - en daarin tevens zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn; dat betekent dat bewoners samen met hun buren tuinieren, samen voor hun omgeving zorgen en zo ook dichter bij elkaar komen. Door de kleinschalige en fijnmazige opzet is de auto in Roosenhorst altijd te gast: spelen, ontmoeten en samen leven krijgen ruim baan.

Een uniek landschap onder druk

Roosenhorst ligt in de Duivenvoordecorridor, een half open gebied ten noordoosten van Den Haag met buitenplaatsen, villa’s, monumentale boerderijen en lintbebouwing; aan één kant liggen de duinen, aan de andere kant het klassieke Hollandse weidelandschap. In de loop van de tijd is veel landbouwgrond in de Duivenvoordecorridor gebruikt voor glastuinbouw, waardoor het unieke karakter van het landschap onder druk is komen te staan.

Landschapsherstel door ontwerp

Momenteel is er een grootschalige operatie gaande om de Duivenvoordecorridor zijn groene en open karakter terug te geven. Op bepaalde locaties, zoals Roosenhorst, is woningbouw toegestaan. Atelier PRO wilde hierbij verder gaan dan alleen het ontwerpen van een nieuwe woonwijk, en met de transformatie - van een verrommeld gebiedje met kassen en bijgebouwen naar een op lokale voorbeelden geënt buurschap - bijdragen aan het herstel van het historische landschap.

Woningen met een architectuur die aansluit

De woningen zijn verdeeld over vier kamers met elk een eigen woningtype en buitenruimtes. De kamers hebben een lage bebouwingsdichtheid en volgen het bestaande slotenpatroon. De buitenruimtes verwijzen naar het oude cultuurlandschap, en bouwen voort op de agrarische functies in het gebied - bossen, weidegronden, moestuinen en boomgaarden. Ook de nieuwe bebouwing bouwt voort op lokale historische voorbeelden: de lintbebouwing langs de dijken, boerderijen met stallen en boomgaarden, villa’s omringd door bos, en statige landhuizen met bomenlanen. Dit hebben we vertaald naar de vier verschillende kamers: Het Lint, met geschakelde huizen opgetrokken uit baksteen, ontsloten via een bruggetje; De Boomgaard, met dubbele boerenhuizen met rieten kappen, omringd door fruit- en notenbomen; De Bosrand, met ecologische villa’s in een opgaand broekbos vol berken en wilgen; en Het Landhuis, met appartementen, de eyecatcher van Roosenhorst.

Opdrachtgever
Vink Bouw
Locatie
Veurseweg, Voorschoten
Grootte
11.020 m²
Kosten
Periode
2016
heden
2022
Oplevering
2022
Project status
Opgeleverd
Laad meer

Gerelateerde projecten