In het centrale atrium worden bezoekers via trappen en hoofdstraten naar de sectorcentra geleid. Via een informeel weefsel van inpandige pleinen, zijstraten, stegen en trappen vertakken deze stromen zich geleidelijk tot een fijnmazig labyrint van looproutes. De langgerekte verdiepingen van de onderwijsvleugels worden diagonaal doorsneden door ‘cascades’ van in elkaars verlengde gelegen steektrappen.
Elke sector heeft een sectorcentrum waar sectorspecifieke onderwijs- en stafruimten zijn geconcentreerd. Daaromheen liggen de niet-sectorspecifieke ruimten als leslokalen en docentenkamers die door hun neutrale karakter in principe zowel aan de ene als aan de andere sector kunnen worden toebedeeld. Daarnaast voorziet de opzet van de Hogeschool in uitbreidingsmogelijkheden voor de twee langgerekte onderwijsvleugels met (huur)kantoren of studentenhuisvesting die toekomstige groei (of krimp) van de Hogeschool kunnen opvangen.
In de ruimtelijke en constructieve opzet van het gebouw is gebruik gemaakt van een verregaande mate van standaardisatie en repetitie. Seriefabricage maakte het mogelijk om alle draagconstructies zodanig uit te voeren dat de ruwbouw in principe tegelijkertijd ook afbouw is. Bovendien heeft de draagconstructie (gevels, gangwanden) tevens een ruimtescheidende functie.
Het project Plein + geeft de Haagse Hogeschool na 10 jaar weer een eigentijds gezicht. Het plein en de aangrenzende ruimten zijn in het ontwerp aangepast en verbeterd met als doel het realiseren van een atrium dat voldoet aan de nieuwe eisen die de hogeschool stelt: het atrium als kloppend hart en ziel van de Haagse Hogeschool.
Het plein heeft een parallel met een stadsplein. De randen definiëren het plein. Het plein zelf blijft zo veel mogelijk leeg voor allerlei activiteiten zoals bv. een college, modeshow of een banenmarkt.
Op het plein is een vast informatiepunt gerealiseerd, een ontmoetingsplek voor studenten, medewerkers en externen. Beeldschermen, lange banken en een olijfboom vormen samen deze ontmoetingplek.
De randen van het plein moeten levendig worden door o.a. het realiseren van de talentlaan’; een serie kleine shops die het onderwijs op verschillende manieren ondersteunen zoals een international office, een cultuurbureau, een sportevenementenbureau en loopbaancentrum. Door de puien transparant te maken ziet men vanaf het plein wat hier gebeurt.
De uitgifte van het restaurant is verplaatst naar het plein, zodat het restaurant nu ook een terras aan het plein heeft. De ruimte aan de striptuin is volledig restaurant geworden en heringericht.
Op de eerste etage is de bibliotheek bij het plein betrokken met een groot open studielandschap. Hier zijn computerwerkplekken en informele overlegplekken gemaakt langs een transparante glaswand grenzend aan het plein.
De inrichting en uitstraling zijn divers als een spiegeling van de vele kleurrijke culturen binnen de Haagse Hogeschool. Door een mix van mediterrane kleuren en een diversiteit aan verblijfsplekken is een warme eigentijdse sfeer ontstaan. De kegel op het plein is groen geworden als een afgeleide van de nieuwe huisstijl.