De basisvorm van het ontwerp is een bouwblok van drie en vier bouwlagen met een open binnenterrein. Aan de zijde van de doorgaande weg is het blok vier bouwlagen en naar de Tuindorp drie. Een dergelijk bouwblok is de ideale vorm voor een flexibel schoolgebouw, immers functies kunnen binnen de randbebouwing 'doorschuiven'. De randbebouwing heeft dragende gevels met een kolommenrij en een open plattegrond met flexibele wanden. Deze bouwblokvorm zorgt er ook voor dat meer dan voldoende daglicht en verse lucht het gebouw kan binnendringen vanuit de gevels. Er is een diversiteit aan buitenruimten voor de leerlingen en medewerkers: de parkachtige zone buiten het bouwblok, de ruimte op het binnenterrein, de twee dakterrassen.
Het bouwblok met de open bouwstructuur in de randbebouwing maakt een hoge mate van flexibiliteit mogelijk. Groei en krimp van de verschillende domeinen zijn goed op te vangen en domeinen kunnen van elkaars ruimten gebruik maken. Binnen de bouwstructuur zijn wanden eenvoudig te verplaatsen zodat kan worden ingespeeld op nieuwe tendensen in het onderwijs. De maat van de randbebouwing is zo gekozen dat er in de toekomst zelfs aan kantoren en woningen in kunnen worden ondergebracht. Hoewel dat niet de verwachting is in Tuindorp en omgeving is dat toch iets waar men rekening mee moet houden. De bouwstructuur kan het aan.
De hoofd- en avondentree liggen aan de parallelweg van de Eykmanlaan. Hier zijn ook het parkeren en haltes van het openbaar vervoer gelegen. Een tweede directe entree, de leerlingenentree, is betreedbaar vanuit de fietsenstalling onder het gebouw. Een derde, maar informele entree loopt via het binnenterrein. Elk van de entrees komt uit in het hart van het gebouw, het atrium waar de receptiebalie ligt met daarnaast de aula. Dit hart is een binnenruimten van drie bouwlagen hoog met trappen. Elk domein profileert zich hier en leerlingen van alle domeinen ontmoeten elkaar.
Op de begane grond liggen de specifieke domeinen zoals Exact, Kunst & Cultuur en Sport. Deze ruimten zijn los van de school te verhuren aan externen. Op de eerste verdieping liggen de generieke domeinen zoals Mens & Samenleving, Talen en HAVO / VWO. Omdat deze domeinen een zelfde soort ruimtebehoefte hebben, kunnen deze onderling schuiven. Op de tweede verdieping zijn de domeinen Sport & Beweging en MAVO geplaatst. Ook al deze domeinen zijn te bereiken vanuit het atrium die tevens fungeert als hoofdtrappenhuis, zodat andere domeinen niet gekruist hoeven te worden.
Het ontwerpproces was een integrale opdracht waar atelier PRO verantwoordelijk was voor de adviseurs. PRO stuurde het ontwerpteam aan en samen wisten we een gebouw te ontwerpen met een lage exploitatiekosten. Atelier PRO en de adviseurs werkten samen in een bouw-informatie-model BIM met daaraan gekoppeld een database met materiaalhoeveelheden, kwaliteiten en kosten. Elk moment tijdens het ontwerpproces kon het ontwerpteam zowel de investeringskosten als de exploitatiekosten inzichtelijk maken voor onze opdrachtgever. Weloverwogen konden zo beslissingen genomen worden door de gemeente Utrecht. Voor elk fase becijferde PRO de investeringskosten en de exploitatiekosten en zorgde ervoor dat het ontwerp binnen de projectkaders bleef die de opdrachtgever, de gemeente Utrecht, ons gaf.