Kantoor
Renovatie
Architectuur
Interieur
Kantoor
Renovatie
Architectuur
Interieur
Edge Stadium, Amsterdam

Duurzaam hergebruik van een eigen ontwerp

Een kantoorgebouw uit 2001, dat toentertijd al duurzaam was, verder verduurzamen en transformeren tot een eigentijds werkplek concept – dát is wat wij als architecten voor ontwikkelaar EDGE hebben gedaan met het Forum-complex in Amsterdam; daarbij hebben we zoveel mogelijk bestaande gebouwdelen en materialen hergebruikt. Wat de opdracht helemaal bijzonder maakt is dat het gebouw ook oorspronkelijk door atelier PRO ontworpen is. Het complex is getransformeerd tot EDGE Stadium, een moderne en inspirerende werkomgeving met ruimte voor startups en kleine bedrijven - een bewuste mix, die samenwerking en innovatie bevordert. EDGE Stadium is een groen en gezond kantoor, met natuurlijke materialen, weelderige beplanting, een hoge luchtkwaliteit en een wijds dakterras. Door de locatie, vlakbij de Zuidas en het Olympisch Stadion ligt het gebouw middenin het leven van de stad, maar ook in het zakelijke hart van Amsterdam.
Genomineerd voor:
Finalist WAN award 2023 in the category Commercial
Longlisted ARC24 Architectuur Award
Awards
Finalist WAN award 2023 in the category Commercial
Longlisted ARC24 Architectuur Award
Opdrachtgever
Edge
Locatie
Fred. Roeskestraat 100, Amsterdam
Grootte
29.221 m²
Periode
2019
heden
2023
Oplevering
2023
Project status
Opgeleverd
Laad meer

Een groen en insprirend interieur

EDGE bestaat uit twee lange kantoorvleugels, die zijn verbreed en opgetopt met een extra verdieping. Op deze manier is de oppervlakte van het gebouw met 30% vergroot. Het centrale atrium dat tussen deze twee vleugels ligt is bewaard, uitgebouwd en heeft een nieuwe uitstraling gekregen; het is heringericht als een weelderige groene ruimte waar de gebruikers elkaar kunnen ontmoeten, en is daarmee het hart van het gebouw. Dit is dé plek waar mensen samen kunnen komen, waar ze ideeën uitwisselen en elkaar inspireren, in een omgeving vol planten, ruimte en licht. Het paviljoen in de achterwand werd daarbij ontmanteld, uitgebreid en voorzien van een nieuwe gevel; het hartvormige, met koper beklede paviljoen aan de voorzijde werd herkenbaar geïntegreerd en vormt nu een blikvanger in het nieuwe atrium.

Circulair en biobased transformeren

Omdat het pand al voldeed aan een groot deel van de eisen, konden veel elementen uit het bestaande gebouw hergebruikt en geüpgraded worden. Zo hebben de oorspronkelijke houten kolommen en balken hun weg gevonden naar een paardrijhal bij een manege; ook het koper van het paviljoen in de achterwand van het atrium is elders hergebruikt. Alle oorspronkelijke houten puien tussen de kantoorvleugels en het atrium zijn verwijderd, opgeslagen en teruggeplaatst in het nieuwe ontwerp, waardoor alle binnengevels circulair zijn. Ditzelfde geldt voor de buitengevels: bij de aanpassing van het atrium zijn op aantal plekken de glazen buitengevels weggehaald en vervolgens hergebruikt in de opbouw van de kantoorvleugels – hier was dus alleen een kleine hoeveelheid nieuwe natuursteen nodig. Voor de constructie van de optopping is daarbij bewust gekozen voor biobased hout. Ook komen de meubels in het atrium uit een circulaire bron.

Duurzaamheid door technologie én ontwerp

De duurzaamheid van het ontwerp zit echter niet alleen in de vormgeving, maar ook in zaken als de beplanting en de installaties; slimme technologische maatregelen spelen hierbij een belangrijke ondersteunende rol. De installaties zijn vernieuwd en aangepast aan de huidige eisen; voor de verwarming en koeling was in 2001 al een - voor toen vrij unieke - warmte-/koudeopslag toegepast, het huidige ontwerp borduurt hier op voort. Voor de duurzaamheid zijn de hoogste standaarden - BREEAM Excellent en WELL Platinum - aangehouden. Ook is het pand het eerste R2S (Ready2Services)-gecertificeerde gebouw met twee sterren in Nederland; met dit label wordt de ‘smart connectivity’, oftewel de prestaties door middel van slimme technologie, van een gebouw gewogen.

Een sociaal en gezond kantoor

Het atrium van EDGE Stadium wordt voor méér gebruikt dan voor werk alleen: het is ook een plek waar mensen van buitenaf kunnen afspreken voor een goede kop koffie of een gezonde lunch. Buiten kantooruren wordt de ruimte regelmatig gebruikt voor bijzondere events - work-out sessies, silent disco’s, orkestrepetities; zo zorgt EDGE Stadium voor levendigheid in een ‘stil’ stuk stad. Het gebouw is ingericht als aanjager van sociale interactie, maar is ook zo opgezet dat het mensen aanzet om meer te bewegen – het is immers óók een gezond gebouw; nieuwe, sfeervolle trappenhuizen zorgen voor een vanzelfsprekende routing, liften zijn secundair aan deze trappen, en er is zelfs een vergaderruimte met een ‘walking floor’. De natuurlijke materialen, lichte hoge ruimtes en vele planten dragen bij aan de mentale gezondheid van de gebruikers. Zo is, op alle fronten, een ‘beter’ gebouw ontstaan.

#theworldneedsbetterbuildings

Dorte Kristensen, architect directeur van atelier PRO: “Als architect moeten we verantwoordelijkheid nemen voor wat we ontwerpen. We moeten beter bouwen, met oog voor mensen, de aarde en de toekomst. Dat betekent dat we dus niet zomaar kiezen voor nieuwbouw, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Ons werk gaat veel meer over hergebruik en verduurzaming van bestaande panden en materialen. Het vraagt ook om het ontwerpen van eigentijdse, gezonde en innovatieve omgevingen, met veel groen en fijne plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar verbindingen worden gelegd. Daarin hebben wij en opdrachtgever EDGE elkaar gevonden, en daarmee is ‘ons oude Forum-complex’ – wéér – klaar voor de toekomst, nu als een EDGE workspace.”

Opdrachtgever
Edge
Locatie
Fred. Roeskestraat 100, Amsterdam
Grootte
29.221 m²
Kosten
€ 40.000.000,-
Periode
2019
heden
2023
Oplevering
2023
Project status
Opgeleverd
Laad meer

Gerelateerde projecten